Efraim Zuroff: holokaust seisab kõrgemal kommunismikuritegudest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja aegne NLi plakat.
Teise maailmasõja aegne NLi plakat. Foto: Wikipedia.org

Teise maailmasõja aegseid natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse juhi Efraim Zuroffi hinnangul ei saa võrdsustada kommunistliku režiimi kuritegusid natside süütegudega.

Wiesenthali keskuse juht viitas Iisraeli väljaandes Ynet ilmunud arvamusloos, et Leedu võimude sammud, mille eesmärgiks on tõmmata tähelepanu Nõukogude Liidu totalitaarse režiimi toime pandud kuritegudele ja võrdsustada need natsikuritegudega, seavad ohtu holokausti eristaatuse, vähendades selle inimkonna tragöödia tähtsust.

Zuroff on varem tauninud Euroopa Parlamendi 2009. aastal langetatud otsust kuulutada 23. august ehk Molotov-Ribbentropi pakti aastapäev totalitaarse kommunismi ja natsismi ohvrite ühiseks mälestuspäevaks. Ka mõistis europarlament ühemõtteliselt hukka kõikide totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide toime pandud kõik inimsusevastased kuriteod ja rasked inimõiguste rikkumised.

Zuroff on kritiseerinud teravas toonis ka Balti riike, mis toetavad natsismi ja kommunismi kuritegude võrdsustamist ja kinnitanud korduvalt, et holokaustile peab jääma unikaalne positsioon inimkonna ajaloos. Ka on natsikütiks tituleeritud mees leidnud, et kommunistlik režiim ei pannud erinevalt natsionaalsotsialistlikust toime genotsiidi.

Zuroffi hinnangul tuleb NSV Liidu koosseisu ja selle mõjusfääri kuulunud Ida-Euroopa riikide nõudmiste puhul tuletada meelde, et need riigid osalesid Teise maailmasõja päevil natsirežiimiga aktiivselt juutide massihukkamistel.

Tema hinnangul püüavad need riigid, eriti aga Baltimaad seda fakti peita või näidata selle tähtsust tühisena, muutes sel moel maailmasõja ajaloonarratiivi. Zuroffi sõnul kasutavad need riigid selleks just nõudmist mõlema totalitaarse režiimi kuritööd võrdsustada.

«Kui kõik on genotsiidis süüdi, siis pole keegi sellistes kuritegudes süüdi,» leidis Zuroff, kelle sõnul üritavad sellised kuritegelikud riigid näidata ennast ohvritena, mis võimaldab neil nõuda selle eest ka hüvitist.

Eriti kriitiline oli Zuroff oma artiklis Leedu suhtes, kus tema sõnul tapeti seal maailmasõja päevil protsentuaalselt kõige rohkem juute Euroopas. Zuroffi kinnitusel hukati natside okupatsiooni ajal Leedus 96,4 protsenti seal enne Teist maailmasõda elanud juutidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles