Jaapan manitseb välisturiste avalikus kohas röhitsemast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buklett.
Buklett. Foto: Hokkaido Tourism Organisation

Jaapani turismiamet jagab välismaalastele suunatud brošüüris näpunäiteid, kuidas kohalike elanike tundeid riivamata käituda ja manitseb hoiduma avalikus kohas «röhitsemast ja peeretamast.»

Jaapani põhjapoolseima saare Hokkaido turismiamet avaldas kodulehel allalaetava käsiraamatu sündsaks käitumiseks kõigis avaliku elu valdkondades saunast tualetini.

Terve alapeatükk on pühendatud kaaskodanikele ebameeldivust tekitavate kehafunktsioonide tagasihoidmisele.

«Jaapani etiketi aluseks on hoidumine teisi häirimast või neile ebamugavust tekitamast,» osutab õpetus. «Sestap hoiduvad jaapanlased avalikus kohas kehatalitustest nagu röhitsemine või peeretamine, või tehakse seda võimalikult diskreetselt.»

Hiinakeelse brošüüri esialgne väljaanne «Tervest mõistusest Hokkaidos reisides» ärritas aga hiinlasi, kelle meelest on teksti illustreerivad joonised turistide kohatust käitumisest solvavad, vahendas Jaapani uudisteagentuur Kyodo.

Selle peale koostas turismiamet uue, milles jaapani kombeid selgitatakse leebemalt.

Uus käsiraamat on saadaval nii hiina kui inglise keeles ja selles on lisatud suured X-id piltidele, mis illustreerivad jaapanlaste silmis kohatut ja ebaviisakat käitumist. Muu hulgas öeldakse eeskätt hiinlastele mõeldes, et tualetis ei visata kasutatud paberit prügikasti, vaid lastakse veega potist alla.

Ajalehe Japan Times sõnul oligi brošüüri esimene variant adresseeritud hiina turistidele ja sellepärast sisaldas see näiteks manitsust mitte avada toote pakendit poes enne, kui see on ära ostetud. Hiinlaste hulgas olevat see levinud komme.

Bank of America uuringute põhjal käis 2014. aastal välismaal üle 100 miljoni hiinlase, kes kulutasid seal umbes 164 miljardit dollarit. Hiina turistide mainet kahjustavad aga meedias kajastatud juhtumid nagu lugu reisijast, kes lennusaatjale kuuma vee ja nuudlitega põletushaavu tekitas ja hiinlasest, kes Tais avalikus tualetis jalgu pesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles