Zaporožje prokuratuur nimetas Stalini büsti õhkimise terroriaktiks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid uurivad Zaporožjes tühja postamenti, millele enne seisis Stalini büst.
Eksperdid uurivad Zaporožjes tühja postamenti, millele enne seisis Stalini büst. Foto: SCANPIX

Ukraina Zaporožje prokuratuur nimetas Jossif Stalini büsti õhkimise, mis leidis aset 31. detsembril 2010, terroriaktiks.

Ukraina peaprokuratuuri kodulehekülje järgi oli seda varem nimetatud vara ettekavatsetud hävitamiseks, vahendas Lenta.ru.

Prokuratuuri väitel kujutas plahvatus endast ohtu inimelule, see oli pandud toime eesmärgiga ohustada ühiskonna julgeolekut ja hirmutada elanikke. Lisaks tekitas see märkimisväärset materiaalset kahju.

Plahvatus leidis aset 31. detsembri hilisõhtul Gorki tänaval Ukraina kommunistliku partei esinduse juures. Stalini büst purunes intsidendis täielikult, kannatada sai ka hoone.

Internetti ülesriputatud teates võttis vastutuse Stepan Bandera sünniaastapäeval toimunud plahvatuse eest omale Esimese Jaanuari Liikumine, mis nimetas juhtunut esimeseks ettevõtmiseks aktsioonidereas võitluses Ukraina vaenlastega.

Varem oli teatatud, et kahtlustatavatena peeti kinni kaks üleukrainalise ühenduse Svoboda (Vabadus) liidrit. Pärast mitmetunnist ülekuulamist oli mehed siiski vabaks lastud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles