Filipiinide president hoiatas valimiste eel diktatuuri eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Benigno Aquino
Filipiinide president Benigno Aquino Foto: SCANPIX

Filipiinide riigipea Benigno Aquino hoiatas neljapäeval presidendivalimiste eel diktatuuri eest, viidates arvamusküsitluste põhjal populaarsetele poliitikutele.

Valimiste peafavoriidiks on tõusnud Rodrigo Duterte, kes on lubanud kohtuväliselt tappa kümneid tuhandeid kurjategijaid.

Asepresidendiks kandideerib diktaator Ferdinand Marcose poeg Ferdinand Marcos jr, kes on valimiskampaania jooksul rõhutanud oma isa poliitika häid külgi.

«Tragöödia, mis meie riiki on tabamas, on see, et lubame enda rõhumist nagu varem ning kannatusi, mis me talusime diktatuuri ajal,» sõnas Aquino Manilas peetud kõnes.

«Meie edusammud võivad õhku haihtuda, kui minu mantlipärija irduks meie kitsalt ja sirgelt teelt. Küsimus on see, kas te lubate neil rõhujatel, kes oma suu avades kogu aeg vaenlasi juurde võidavad, presidendiks saada?» ütles ta.

Aquino kritiseeris ka Marcos jr-i oma isa kuritegude eest vabandamata jätmise eest.

Vanema Marcose kaks aastakümmet kestnud diktatuur lõppes 1986. aastal, mil korraldati riigipööre Aquino ema eestvedamisel. Marcost süüdistatakse miljardite dollarite raiskamises ning inimõigusrikkumistes.

Duterte on tunnistanud karistussalkade juhtimist, mis tapsid riigi lõunaosas Davaos üle tuhande inimese. Duterte on lubanud endale armu anda, kui talle kui presidendile esitatakse süüdistus kurjategijate tapmises. Duterte on lubanud täita Manila lahe 150 000 kurjategija surnukehaga.

Duterte oli riigi lõunaosas asuva Davao linnapea aastatel 1988-1998 ja 2001-2010. Sel ajal tapeti linnas sadu inimesi ja inimõiguslaste sõnul tapsid omakohut harrastanud surmasalgad mitmesuguseid väidetavaid kurjategijaid, kelle seas olid ka tänavalapsed.

Filipiinide presidendivalimised korraldatakse 9. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles