Soome valitsus nõuab rahvusringhäälingult Panama dokumentide loovutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca büroo silt Panamas
Mossack Fonseca büroo silt Panamas Foto: SCANPIX

Soome rahvusringhääling Yle on sattunud finantsministri ja maksuametnike surve alla üle anda igasugune informatsioon, mida nad omavad seoses Panama paberitega. Yle aga on arvamusel, et seda tehes rikuksid nad ajakirjanduse põhiprintsiipe, kirjutatakse Yle kodulehel. 

Soome maksuamet nõuab rahvusringhäälingult Ylelt, et viimased annaksid üle kõik nende valduses oleva info, mis puudutab niinimetatud Panama paberite leket ja sellest tulenevad avastused maksukohustustest kõrvalehoidmisest. Kuid Yle on otsustanud mitte nõuet täita. Nad näevad seda kui pressivabaduse piiramiskatset Soomes, kirjutavad Yle toimetajad ühises avalduses ringhäälingu koduleheküljel.

«Me mõistame väga hästi, miks maksuametnikud ja poliitikud on nendest Mossack Fonseca advokaadibüroost lekkinud dokumentidest nii huvitatud. Maksukohustustest kõrvalehoidmise probleem ja selle üldisem kahjulik mõju kogu ühiskonnale on olnud ka meie jaoks oluline probleem, mida oleme põhjalikult käsitlenud kogu lekkinud materjali läbi töötades. Seetõttu oleme mingil määral selles küsimuses ametnikega ühisel arusaamal,» kirjutatakse avalduses.

«Kõike seda arvesse võttes, ei ole üks andmete leke, ükskõik kui suuremahuline, piisavaks põhjuseks, et kompromiteerida kümnenditepikkuseid ajakirjanduse põhiprintsiipe ja eneseväljendusevabadust Soomes, mida on au sees hoitud ka kogu Euroopas. Olenemata Panama paberite asjaoludest, ei saa neid kasutada alusena ohustamaks ajakirjanduslike allikate konfidentsiaalsust ja pikemas perspektiivis, kahjustada Soome ajakirjanike võimalust tegutseda tõsiste uurivate ajakirjanikena,» lisavad toimetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles