Malaisia saatis 32 pettuses kahtlustatud taiwanlast Hiinasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsai Ing-wen.
Tsai Ing-wen. Foto: SCANPIX

Malaisia saatis laupäeval 32 pettuses kahtlustatud taiwanlast Hiinasse, teatasid Taiwani võimud.

Taipei süüdistas varem aprillis Pekingit oma kodanike röövimises Keeniast pärast seda, kui Nairobi andis Hiinale välja 45 telefonipettuses süüdistatavat taiwanlast.

Vaatlejad näevad Taiwani kodanike Hiinasse saatmises Pekingi signaali 20. mail Taiwani uueks presidendiks vannutatavale Tsai Ing-wenile.

«Valitsus esitas protesti ja avaldas sündmuse üle kahetsust,» ütles Taiwani ametist lahkuva presidendi Ma Ying-jeou pressiesindaja Charles Shen laupäeval.

Taiwan saadab nii pea kui võimalik Mandri-Hiinasse delegatsiooni, sõnas ta.

32 kahtlusalust saabus Hiina Guangzhou linna laupäeva õhtul, edastas Taiwani ametlik uudisteagentuur.

Nad kuuluvad 52 Taiwani kodaniku hulka, kelle Malaisia politsei läinud kuul telefonipettusega seoses vahistas. Ühtlasi vahistati 65 Mandri-Hiina kodanikku ja kaks malaid.

Kakskümmend Taiwani kodanikku saadeti kahe nädala eest Taiwanisse tagasi, kus nad pääsesid esialgu vabadusse.

Hiina riigimeedia nimetas Taiwanit seepeale petturite paradiisiks ning Taipei reageeris 18 kahtlustatava vahistamisega, keda hoitakse tänaseni vahi all.

Taiwani justiitsministeeriumi teatel tõstatati Malaisias vahistatud taiwanlast teema Hiinaga pärast teadasaamist, et taiwanlased antakse Hiinale välja.

Hiina pool teavitas Taiwani, et kahtlusalused saadetakse Mandri-Hiinasse, teatas justiitsministeerium.

Taiwani uudisteagentuuri teatel on Peking kutsunud Taiwani ametnikke Mandri-Hiinasse juhtumit üheskoos uurima.

Taipei kritiseeris varem aprillis Keeniat oma kodanikke Hiinasse saatmise eest.

Taiwani hinnangul rikkus Keenia õiguslikku protsessi. Saareriik süüdistas Pekingit vaikiva kokkuleppe rikkumises mitte sekkuda teineteise kodanike õigusasjadesse välismaal.

Hiina nõudleb jurisdiktsiooni juhtumite üle, mille ohvrid on hiinlased, väites, et kuritegude toimepanijatele ei määrata Taiwanisse saatmise järel õiglast karistust.

Hiina peab 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud kodusõja järel Hiina maismaast lahku löönud  Taiwanit mässuliseks provintsiks, mis tuleb vajadusel jõuga liita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles