Greenpeace avaldab lekkinud dokumente USA ja EL-i vabakaubandusleppest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnakaitsjad kannavad USA presidendi Barack Obama ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli maske protestides vabakaubandusleppe vastu.
Keskkonnakaitsjad kannavad USA presidendi Barack Obama ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli maske protestides vabakaubandusleppe vastu. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Keskkonnaorganisatsioon Greenpeace teatas pühapäeval, et nende valdusesse on sattunud dokumendid Euroopa Liidu ja USA vabakaubandusleppe kohta, milledest võib välja lugeda "tohutuid riske kliimale, keskkonnale ja tarbijaturvalisusele".

Greenpeace lubas esmaspäeval internetis avaldada 248 salajaseks liigitatud dokumenti, mis "heidavad valgust" Atlandi-ülese kaubandus- ja investeerimispartnerluse lepingu (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) tegelikule olemusele.

Keskkonnakaitsjate hinnangul suurendab TTIP jõustumisel suurfirmade võimu ja nõrgestab märkimisväärselt keskkonna- ja tarbijakaitset.

"Sealt selgub, et USA eesmärgiks on mööda hiilida või leevendada Euroopa Liidu keskkonnakaitsestandardeid," ütles organisatsiooni EL-i esinduse juhataja Jorgo Riss.

Keskkonnaorganisatsioon avaldab dokumendid Eesti aja järgi keskpäeval.

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström ütles eelmisel neljapäeval, et seni ei ole päris kindel, millal USA ja Euroopa Liit (EL) lõpetavad läbirääkimised lepingu üle, kui ei ole välistatud, et kokkulepe sünnib veel tänavu.

TTIP arvustajad on juba varem avaldanud kartusi, et lepe alandab Euroopa tootestandardeid ja tarbijad hakkavad saama kehvema kvaliteediga kaupa, kuid volinik kinnitas, et standardid jäävad endisteks, lihtsalt ei pea sama kaupa kaks korda kontrollima. Samuti kardetakse tööturuprobleeme ja keskkonnakahju.

Praegu käib läbirääkimiste 13. voor.

Ajaleht Guardian kirjutas lekkinud dokumentidele viidates, et läbirääkimised on jõudnud ummikseisu lahendamatute erimeelsuste tõttu. Väljaande info kohaselt ei kavatse USA soostuda EL-i ettepanekuga uuest kohtuorganist, kus erimeelsused lahendataks. Samuti on osutunud probleemiks EL-i loomakatsed keelav reeglistik.

Saksamaa väljaanne Süddeutsche Zeitung ja rahvusringhäälingu raadiojaam ARD kinnitasid pühapäeval, et on samuti tutvunud keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace kätte sattunud dokumentidega.

Atlandiülese kaubandus- ja investeerimispartnerluse lepingule on Euroopas kujunenud tugev vastuseis, Saksamaal on kriitikud tõstnud esile leppest tulenevad ohud keskkonna- ja tööturunormidele ning tauninud eriti just kõnelusi varjavat saladusloori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles