USA luurejuht usub Islamiriigi purustamisesse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Luure Keskagentuuri juht John Brennan usub, et Islamiriik lõpuks purustatakse.
USA Luure Keskagentuuri juht John Brennan usub, et Islamiriik lõpuks purustatakse. Foto: MOLLY RILEY/AFP

USA Luure Keskagentuuri (CIA) juht John Brennan ütles pühapäeval telekanali NBC saates, et sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) põhjustab veel aastateks probleeme, kuid lõpuks see purustatakse.

Luurejuht osales telekanali saates, mis tehti terrorivõrgustiku Al-Qaeda kurikuulsa juhi Osama bin Ladeni surmaaastapäevaga seoses.

Brennan märkis, et Islamiriigi nõrgestamisel on tähtsal kohal ka selle liidrite elimineerimine.

Luurejuht möönis samas, et Osama bin Ladeni tapmisest hoolimata kujutab Al-Qaeda endiselt ohtu.

"Terrorivõrgustikust suur osa on hävitatud, kuid seda pole täielikult purustatud ja me peame meeles pidama, milles see on võimeline," manitses Brennan.

Luurejuht manitses aasta algupoolel, et USA ja Venemaa eriteenistuste koostööd võitluses rahvusvahelise terrorismi, sealhulgas ka sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik vastu, on vaja laiendada ja tõhustada. Brennan rõhutas, et Islamiriigi tugevnemine ja tegevushaarde laienemine USA ja Venemaa ühine mure.

Islamiriik on tõhustanud sel aastal rünnakuid vastuseks suurte alade kaotamisele. Aasta esimesel veerandil sooritasid islamistid  891 rünnakut Iraagis ja Süürias, milledes tapeti 2150 inimest. See on pea poole rohkem, kui eelmise kolme kuu jooksul sooritatud rünnakutes.

"Rühmitus kasutab vägivalda aina suuremas mahus ning rünnakud muutuvad üha julmemaks ja halastamatumaks. See tuleb sellest, et rühmitus on mitmest suunast sattunud tugeva surve alla," ütles  Matthew Henman USA uurimiskeskusest IHS.

USA armee hinnangul on IS kaotanud Süürias ja Iraagis 40 protsenti aladest võrreldes 2014. aastaga, kuid samas on territooriumi laiendatud Liibüas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles