Islamiriik tegi selle aasta alguskuudel rekordarvu rünnakuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus  Islamiriik tegi selle aasta alguskuudel Iraagis ja Süürias rekordarvu terrorirünnakuid, mis militaarekspertide arvates olid tingitud alade kaotustest.

Islamiriigi tegevust uuriva ja jälgiva USA sõltumatu globaalinformatsiooni firma IHS andmetel tegi Islamiriik selle aasta esimese kolme kuuga Iraagis ja Süürias kokku 891 rünnakut, edastab Reuters.

Tegemist on suurima rünnakute arvuga alates 2014. aasta algusest, kui see terrorirühmitus hakkas nimetatud kahes riigis alasid anastama.

IHSi teatel hukkus selle aasta alguses Islamiriigi poolt toime pandud rünnakutes 2150 inimest, mis on ligi poole võrra enam kui hukkus 2015. aasta viimase kolme kuuga.

«Islamiriigi strateegia ja taktika põhineb vägivallal, terrorirünnakutel ja hirmu külvamisel. Selle aasta alguse äge rünnakuteperiood oli tingitud suurte maa-alade kaotusest ja soovist need tagasi saada,» teatas IHSi terrorismi- ja mässu-uuringute osakonna esindaja Matthew Henman.

USA kaitseministeeriumi andmetel on Islamiriik kaotanud Iraagis alates 2014. aastast vallutatud aladest nüüdseks 40 protsent. Süürias on selle äärmusrühmituse käes 20 protsenti vähem alasid kui kaks aastat tagasi.

Süürias said valitsusväed tagasi näiteks ajaloolise Palmyra ja veel mitmeid strateegiliselt tähtsaid piirkondi.

Samas teeb USAd ja liitlasriike murelikuks Islamiriigi suurenev tegevusraadius Liibüas, kus džihadistid on pannud terrorirünnakuid toime nii naftatööstuskompleksides kui politsei vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles