Eurovisioonil ei tohi lehvitada Palestiina ja Islamiriigi lippu, PLO esitas protesti (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Palestiina lipuga
Naine Palestiina lipuga Foto: SCANPIX

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) teatas, et selle aasta Eurovisioonil Rootsis Stockholmis tohib lehvitada seksuaalvähemuste vikeraarelippu ja lauluvõistlusel osalevate riikide lippe, kuid mitte Palestiina ja äärmusrühmituse Islamiriik lippu.

Palestiina Vabastusorganisatsioon (PLO) esitas nii EBUle kui Eurovisiooni lauluvõistluse korraldajatele lipukeelu tõttu protesti, edastab YLE.

PLO juht Saeb Erekat saatis kirja EBU juhile Jean-Paul Philippotile teatades, et Palestiina lipu keelamine Eurovisioonil on palestiinlasi diskrimineeriv ja solvav.

Erekati sõnul sümboliseerib lipp palestiinlasi ja Palestiinat, mida on tunnustanud nii ÜRO kui 137 riiki. Palestiinlasi solvab veel see, et nende lipp praktiliselt võrdsustati terroristliku äärmusrühmituse Islamiriik lipuga, kuna need mõlemad Eurovisioonil keelati.

EBU  eemaldas hiljem keelatud lippude kohta käiva teate nii Eurovisiooni toimumiskoha Globeni halli kui piletimüügi leheküljelt.

Hiljem andis EBU välja uue teate, kus on toodud ära, milliseid lippe tohib Eurovisioonil lehvitada ja milliseid mitte. Keelatuteks on ikka Palestiina ja Islamiriigi lipp, kuid enam ei olnud juures lippude pilte.

Reeglite kohaselt tohivad pealtvaatajad, lauljad ja tehnilised töötajad lehvitada 42 osalejariigi ja viimastel aastatel sellel lauluvõistlusel osalenud teiste riikide lippe. Lehvitada tohib ka lauluvõistlusel mitteosalevate riikide lippe, kuid need riigid peavad olema ÜRO liikmed.

Eurovisiooni korraldajate sõnul ei ole Palestiina ÜRO liikmesriik, tal on vaid vaatlejastaatus.

Mais toimuval Eurovisioonil saab lehvitada seksuaalvähemuste vikerkaarelippu ja Euroopa Liidu tähelippu, kuid neid ei tohi lehvitada poliitilistel eesmärkidel.

Kasutada ei tohi vaidlusaluste alade ja reklaame sisaldavaid lippe.

Palestiina ja Islamiriigi lippude keelu põhjuseks toodi, et tegemist on tugevalt poliitilise ja religioosse lipuga, kuid Eurovisioon ei ole sobiv paik meelsuse väljendamiseks.

EBU reeglite järgi ei tohi rahva käes olevad lipud olla nii suured, et need takistavad kaamerameeste tööd ja vaadet lavale.

2016. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus toimub 10. – 14. maini Stockholmis Globeni kontsertpaigas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles