Prantsusmaa võib EL-USA kaubandusleppe blokeerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande
Prantsuse president Francois Hollande Foto: SCANPIX

Prantsusmaa võib blokeerida Euroopa Liidu (EL) ja USA vahel kavandatava Atlandi-ülese kaubandus- ja investeerimispartnerluse leppe (TTIP), kui see peaks ohtu seadma Prantsusmaa põllumajanduse tuleviku, ütles Prantsusmaa president Francois Hollande pühapäeval.

«Me kaitseme Prantsusmaal teatud põhimõtteid ja eriti hoolega peame silmas põllumajanduse tulevikku,» ütles president, vahendab BNS.

Prantsusmaa soovib, et kaubanduspõhimõtted hõlmaksid ka keskkonda ning et teatud tooted, nagu šampanja ja juust, säilitaksid kaitstud päritolunimetuse.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls oli varem hoiatanud, et kokkulepet ei sünni, kui see ei taga samasuguseid kvaliteedistandardeid, mis Prantsusmaal kaitsevad inimeste tervist ja keskkonda.

Kui Prantsusmaa väliskaubandusministrilt Matthias Feklilt küsiti, kas ta loodab TTIP sündi enne USA presidendi Barack Obama ametiaja lõppu jaanuaris, siis vastas ta eitavalt.

TTIP eesmärk on vähendada ELi ja USA vahelisi kaubandus- ja investeerimistariife, avada ELi teenindussektor ja tagada Euroopa firmadele parem ligipääs USA hankeprojektidele. Umbes 97 protsendis küsimustes on pooled kokkuleppele jõudnud, kuid jäänud on kõige raskemad, nagu põllumajandustooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles