Sviatlana Aliaksijevitš: Astravetsi tuumajaam on kuritegu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Leedut külastav Nobeli kirjandusauhinnaga pärjatud Valgevene kirjanik Sviatlana Aliaksijevitš peab Valgevene võimude otsust ehitada Astravetsi tuumajaam kuritegelikuks.

«Arvan, et see on kuritegu. Kuritegu, mis räägib sellest, et me ei mäleta Tšornobõli ega ole sellest õppinud,» vastas ta laupäeval Panevėžyses kohtumisel vaatajatega küsimusele, mida tema Astravetsi tuumajaama ehitusest arvab.

Aliaksijevitš leidis, et inimesed ei teadvusta seda, sest «Tšornobõli ajal langes kokku kaks katastroofi: Nõukogude impeeriumi lagunemine ja see kosmiline katastroof. Kuivõrd riigi lagunemine oli inimestele lähem - nad jäid tööta, riik lagunes, impeeriumi servades voolas veri, siis loomulikult mõeldi sellest rohkem».

Ta märkis, et «Valgevenes on Tšornobõli teema samuti suletud ja autoritaarses süsteemis otsustab kõik üks inimene - nii ta otsustaski, et ehitame tuumajaama ning ühiskond on tummusega löödud». Kirjanik viitas Valgevene presidendile Aleksandr Lukašenkole.

Leedu on Astravetsi tuumajaama ehituse kõige innukam arvustaja, sest see on vaid 20 km kaugusel piirist ja 50 km pealinnast Vilniusest.

Valgevene lükkab kõik etteheited tagasi, väites, et ehitatavas tuumajaamas tagatakse kõrgeimatest ohutusnõuetest kinnipidamine.

Tšornobõli tuumajaama õnnetus leidis aset 26. aprillil 1986. See on seni maailma suurim tuumaõnnetus ning selle tagajärjel asustati ümber 100 000 inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles