Türgi parlamendis puhkes taas massikaklus (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi võimupartei ja opositsiooni esindajate vahel puhkes esmaspäeval parlamendis taas kaklus, saadikud jagasid vaidluses põhiseaduse muudatuste üle üksteisele hoope ja pildusid üksteist veepudelitega, näitasid telekanalid.

Parlamendi põhiseaduskomisjon arutas valitsuse toetust omavat ettepanekut saadikutelt puutumatuse võtmiseks.

Telekaadrite kohaselt läks pärast ägedat sõnasõda kakluseks valitseva Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ja kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) saadikute vahel. Mitu saadikut hüppas kitsukeses komisjoniruumis lauale ja kukutas end siis vastaserakonna saadikute keskele.

Massikaklus oli Türgi parlamendis ka eelmisel nädalal.

Võimud üritavad vastu võtta vastuolulist seadust, milles nähakse sammu Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani suhtes kriitilise HDP vaigistamiseks.

Seaduse heakskiitmise korral piisaks saadikupuutumatuse äravõtmiseks parlamendi lihthäälteenamusest. AKP-l on üle poole parlamendikohtadest.

Märtsi teatas kohalik meedia, et Türgi parlament on moodustanud komisjoni, mis kaalub viie HDP saadiku puutumatuse tühistamist, et nende üle saaks mõista kohut kurdidele autonoomia andmise üleskutse eest. Teiste hulgas ähvardab immuniteedikaotus erakonna juhte Selahattin Demirtaşi ja Figen Yüksekdaği.

Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans ütles möödunud nädalal, et meedia suukorvistamine ja inimõigusrikkumised viivad Euroopa Liiduga ühineda soovivat Türgit hoopis Euroopast kaugemale.

"Vahemaa meie ja Türgi vahel kasvab, mitte ei kahane," ütles Timmermans Euroopa Parlamendi saadikutele.

"Kui nad tahavad Euroopale läheneda - seda nad igatahes väidavad - peaksid nad parandama meedia, inimõiguste ja kodanikuühiskonna olukorda," sõnas ta.

Timmermans oli üks peamistest läbirääkijatest paljukritiseeritud EL-i ja Türgi migratsioonikokkuleppe üle, millega loodetakse lahendust Euroopat tabanud rändekriisile.

Inimõigusorganisatsioonid ja ajakirjandusvabadust jälgivad ühendused on juhtinud korduvalt tähelepanu Türgi võimude sallimatusele teisitimõtlemise vastu ja katsetele opositsiooni jõuga maha suruda. Kõige muu hulgas on Türgi võimud algatanud ligi 2000 hagi inimeste vastu, keda süüdistatakse Erdoğani solvamises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles