USA Venemaale: NATO kaitseb oma liikmesriike (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashton Carter.
Ashton Carter. Foto: SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter hoiatas täna Moskvat, et NATO kaitseb oma liitlasi Venemaa agressiooni eest.

Carter ütles Saksamaal Stuttgartis pressikonverentsil, et NATO jätab Venemaa jaoks ukse lahti koostööle globaalsete julgeolekuväljakutsete asjus – kui Moskva loobub «mõõgatäristamisest».

«See on Kremli otsustada. Me ei otsi Venemaaga külma sõda, kuumast rääkimata. Me ei taha muuta Venemaad vaenlaseks,» ütles ta.

«Ent ärge kahelge: me kavatseme kaitsta oma liitlasi, reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda ja positiivset tulevikku, mida see pakub meile kõigile,» lausus Carter.

Ühendriikide kaitseminister osales Stuttgartis kindral Curtis Scaparrotti USA Euroopa vägede ülemjuhatajaks kinnitamise tseremoonial. Scaparrotti juhtis seni Ühendriikide vägesid Lõuna-Koreas.

Scaparrotti võtab kindral Philip Breedlove'ilt ühtlasi üle NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR) ametikoha.

USA uus kõrgeim sõjaväelane Euroopas ütles lühikeses kõnes, et NATO seisab vastamisi Venemaa esitatud väljakutsetega rahvusvahelisele õigusele Ukrainas ja Gruusia separatistlikus Lõuna-Abhaasia piirkonnas.

«Samuti oleme silmitsi vahetu terrorismiohuga, mille tunnistajaks oli maailm hiljutistes traagilistes sündmustes Brüsselis, Pariisis ja Ankaras,» ütles Scaparrotti.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles