Hiina Macau võttis Las Vegaselt suurima mängupõrgu trooni

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Hiina Macau kasiinode käive kasvas eelmisel aastal 58 protsenti ning piirkond on Las Vegaselt haaranud maailma suurima mängupõrgu tiitli. Alanud aasta tõotab analüütikute hinnangul tulla veelgi säravam.


Endine Portugali koloonia, ka Aomeni nime kandev ja alla poole miljoni elanikuga Macau on Hiina Rahvavabariigi erihalduspiirkond.

1999. aasta lõpus Hiinaga taasliitmisel jäi neile erinev poliitiline ja majanduslik süsteem ning piirkond on ainuke paik riigis, kus ametlikult raha peale mängida lubatakse.

Eelmise aasta jooksul jäeti sealsetesse märgupõrgutesse kohalikus rahas 188,3 miljardit patacat ehk 17,9 miljardit eurot. See on 347 miljardit krooni, mille eest saaks Eesti riiki üleval pidada kõvasti üle kolme aasta.

Ainuüksi detsembrikuus jäeti Macaus kasiinodesse 18,88 miljardit patacat, mis on ajalooline ühe kuu rekord ning aastatagusest summast 66,4 protsenti enam. Piirkonna statistikaameti andmetel külastas mullu 11 kuuga Macaud 22,7 miljonit inimest. Seda on aastatagusest 15 protsendi võrra rohkem.

China Daily kirjutab, et varasemast mittemidagiütlevast ja unisest Hiina linnast on saanud maailma suurim hasartmängukeskus ning vahe Las Vegasega kasvab jõudsalt.

Ameerika Las Vegasel ei ole tõesti põhjust rõõmustada: majanduskriis on andnud tõsise hoobi. 2009. aastal kogusid sealsed mängupõrgud Nevada hasartmängunõukogu andmetel 10,4 miljardit dollarit ning oktoobris kirjutas The New York Times, et linn elab üle sügavaimat kriisi alates 1940. aastatest.

Isegi paadunud mänguritel ei ole enam raha, mida sealsetes kasiinodes põletada.
Macaus armastavad aga Hiina enda rikkurite kõrval meelt lahutada ka teiste Aasia riikide vägevamad. Tõsi, hiinlastele on Macau külastamisel seatud piirang: vaid kaks korda aastas ning 14 päeva.

Hiina peaminister Wen Jiabao on hoiatanud, et Macau peaks oma seadusandlust parandama ja piirkonna majandus võiks tugineda hasartmängude asemel millelegi tõsisemale. Analüütikud usuvad siiski, et Macau võimsus kasvab veelgi ning tänavu jõuavad seal kulutatud summad vaatamata maailmamajanduse kohal laiutavatele pilvedele uutesse kõrgustesse.

Analüütikute hinnangul peaks aasta kasv jääma 20 protsendi kanti, optimistlikumad julgevad ennustada, et raha jäetakse kasiinodesse mullusest koguni veerandi võrra rohkem.

Aasta esimesed päevad annavad igatahes optimismiks põhjust. Macau migratsiooniameti andmetel saabus jaanuari kolme esimese päeva jooksul piirkonda 300 199 turisti  ehk mullusest üle seitsme protsendi rohkem.

Heade uudiste valguses säravad ka kasiinofirmade aktsiad. Galaxy Entertainment Groupi ja Wynn Macau aktsiate hinnad on aasta alguses kerkinud enam kui seitse protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles