Hollande ähvardab USA-ELi kaubandusleppe praegusel kujul vetostada (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Francois Hollande
Prantsusmaa president Francois Hollande Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande ähvardas täna vetostada 850 miljonit inimest hõlmava USA ja Euroopa Liidu vabakaubandusleppe, kui see jääb püsima praegusel kujul.

Hollande hoiatas, et Pariis lükkab Atlandiülese Kaubandus- ja Investeerimispartnerluse (TTIP) praegusel kujul tagasi, sest on reguleerimata vabakaubanduse vastu.

«Me ei nõustu iial meie põllumajanduse, kultuuri ja turgudele mõlemapoolse ligipääsetavuse põhimõtete õõnestamisega,» ütles Hollande vasakpoolsete konverentsil.

Prantsuse kaubandusminister hoiatas teisipäeval, et läbirääkimisi USA ja ELi vabakaubandusleppe üle ähvardab Washingtoni vastumeelsuse tõttu järeleandmisi teha seiskumine.

«Ühendriikide tänast meeleolu arvestades näib see olevat tõenäolisim valikuvõimalus,» lausus Matthias Fekl vastuseks küsimusele, kas 2013. aastal alanud läbirääkimised võivad seiskuda.

«Arvestades Prantsusmaa kaalu ELis ei saa olla kokkulepet Prantsusmaata ja ammugi mitte Prantsusmaa vastu,» ütles Fekl.

Prantsusmaa avaldused peegeldavad Euroopas maad võtnud kahtlust, et kokkulepe ohverdab keskkonna- ja tervisenõuded suurettevõtete huvidele.

Suletud uste taga peetavate TTIP läbirääkimiste dokumendid lekitanud keskkonnaorganisatsioon Greenpeace hoiatas eile, et leppel on kaugeleulatuvad tagajärjed keskkonnale ning ELi ja USA enam kui 800 miljonile elanikule.

Greenpeace´i väitel näitavad lekitatud dokumendid, et USA soovib õigust tühistada ELi senine reeglistik toiduainete markeerimise osas või ohtlike kemikaalide heakskiitmisele, kui see peaks ohustama vabakaubandust.

«TTIP säilitab, mitte ei kahjusta meie tugevaid tarbijakaitse-, tervishoiu-, keskkonnastandardeid ja paneb USA ja ELi üheskoos töötama standardite tugevdamiseks üle maailma,» ütles USA kaubandusesindaja (USTR) kõneisik vastuseks.

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström sõnas täna, et lekkinud dokumendid peegeldavad vaid mõlema poole läbirääkimispositsioone. «Pole mingi üllatus, et on valdkondi, kus ELi ja USA seisukohad on erinevad,» lisas volinik.

«Tuleb taas korrata, et ükski ELi kaubanduslepe ei nõrgenda meie tarbijakaitse-, toiduohutus-, või keskkonnakaitsetagatisi,» sõnas Malmström.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles