EL kavandab põgenike vastuvõtmisest keelduvatele liikmetele trahve (23)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Euroopa Liit kavandab trahve liikmesriikidele, mis ei nõustu jagama asüülitaotlejate vastuvõtmise koormat, kirjutas majandusleht Financial Times.

Lehe andmetel võib trahv ulatuda 250 000 euroni iga asüülitaotleja eest, mida riik ei nõustu vastu võtma. Idee on tõsta trahvisumma nii suureks, et seda tunnetataks selgelt sanktsioonina.

Plaan on seotud niinimetatud Dublini kokkuleppe uuendusega, milles sisaldub mõte riigipõhisest asüülikvoodist. Euroopa Komisjon peaks avalikustama vastava seadusuuenduse kolmapäeval.

Ühise vastutuse võtmine põgenikekriisi lahendamise eest on tekitanud tõsiseid pingeid EL-i riikide seas. Ungari ja Slovakkia on andnud põgenikekvootide otsuse EL-i kohtusse. Kvoodid on rasked ka Soomele, kuid valitsus on teinud jõupingutusi kokkulepitud otsuste elluviimiseks. Välisministri Timo Soini hinnangul võiks vastu hakkavate riikide osas kaaluda näiteks EL-i toetuste kärpimist.

Euroopa Komisjon on varem kaalunud ka mitmesuguseid makse, kui liikmesriik ei täida riigipõhist kvooti. Eelmisel sügisel pakkus EK välja mõtte, et kvoodist võib osta end välja summaga, mis vastaks 0,002 protsendile riigi sisemajanduse kogutoodangust. Soome puhul tähendaks see umbes 4,1 miljoni euro suurust makset.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles