Liit: USA kaitsehanketurg on Eesti firmadele väga atraktiivne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Eesti Kaitsetööstuse Liidu sõnul muudab peagi USAga sõlmitav kaitsehangete võrdse ligipääsu lepe märgatavalt lihtsamaks Eesti kaitsetööstusfirmade sisenemise nende jaoks kõige atraktiivsemale USA turule ning annab ettevõtetele suuri võimalusi.

«See lepe on väga oluline. Märkimisväärne on ka see, et riikide nimekiri, kellega sarnane lepe seni on sõlmitud, on väga lühike. Eestit ja Eesti kaitsetööstust võetakse sellega väga kitsasse klubisse,» ütles kaitsetööstuse liidu ja ettevõtte Milrem juhatuse esimees Kuldar Väärsi BNSile.

Tema sõnul on leppe juures olulised kaks aspekti – esiteks annab see Eesti firmadele tollimaksude ja muude tasude mõttes võrdsed tingimused USA ettevõtetega ning teiseks annab see Eesti firmadele võimaluse osaleda sealsetel kaitseotstarbelistel riigihangetel ka otse, ilma partnerita või ettevõtteta USAs.

«Meie firmadele on USA selgelt kõige atraktiivsem turg. Aga see on ka väga keeruline turg,» rääkis Väärsi. Ta märkis, et seni ongi USA kaitsehangetel osalemise kõige praktilisem miinus olnud see, et impordimaksude ja tariifide tõttu on siinsete firmade kaup muutunud kallimaks.

Seni ongi Eesti ettevõtted tema sõnul USA turule pääsenud läbi allhangete ning koostöölepete sealsete suurtööstuste. «Kohe tuleb meelde näiteks küberkaitse mõttes Guardtime ja sensorite ekspordi vallas Defendec,» märkis ta. Hiljutise peaministri visiidiga paralleelselt toimunud ärikohtumise raames sõlmisid koostööleppe mehitamata sõidukite tarnimiseks näiteks ka drooniehitaja Threod Systems ning suurfirma MAG Aerospace.

Sisuliselt avab sõlmitav lepe Väärsi sõnul turu, mille maht on sama suur kui USA kaitse-eelarve (ligikaudu 600 miljardit dollarit). «Eks meie ettevõtjatel on tööd tublisti,» rääkis ta.

BNS kirjutas kolmapäeval, et Eesti ja USA on hiljuti jõudnud kokkuleppeni, mis annaks Eesti ettevõtetele USA firmadega võrdse ligipääsu Ühendriikide kaitseotstarbelistele riigihangetele. «Kokkulepe loob õigusliku aluse Eesti ja USA kaitsetööstusettevõtete vastastikuseks vabaks ligipääsuks teise riigi kaitsehangetele ning tagab mõlema riigi kaitsetööstusettevõtete võrdse kohtlemise,» seisab kokkuleppe heaks kiitva eelnõu seletuskirjas.

Kokkulepe hõlmab kaitsevõime arendamise teadus- ja arendustegevust ning kaitesotstarbelisi kaupade ja teenuste hankeid. Ehitust ega ehitusmaterjale sõlmitav kokkulepe ei hõlma. Lisaks ei reguleerita kokkuleppega vastuostusid, selliseid meetmeid arutatakse vajadusel kahepoolsetel läbirääkimistel.

USA on kaitsehangete korraldamisel protektsionistlik kodumaiste tootjate ja toodete suhtes. Alates 1979. aastast on Ühendriigid kokku 23 riigiga sõlminud vastastikuseid kaitsehangete kokkuleppeid, mis annavad teiste riikide firmadele võrdväärse ligipääsu turule.

Seni on USAl kaitsehangete kokkulepped Austraalia, Austria, Belgia, Egiptuse, Hispaania, Hollandi, Iisraeli, Itaalia, Kanada, Kreeka, Luksemburgi, Norra, Poola, Portugali, Prantsusmaa, Saksamaa, Soome, Šveitsi, Taani, Tšehhi, Türgi ja Ühendkuningriigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles