Igor Taro Ukraina päevik: 03.05

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Järjekordne läbirääkimiste voor Minskis möödunud nädala lõpus ei toonud hoolimata uuest kokkuleppest praeguseks Ida-Ukrainasse relvarahu. Venemaa poolt relvastatud ja juhitavad üksused jätkavad tuletegevust Ukraina kontrolli all olevate territooriumide pihta.

Uus relvarahu pidi hakkama kehtima vana kalendri Ülestõusmispühadeks ehk möödunud nädalavahetusel. Vahetult enne oli tuletegevusega seotud intsidentide hulk kokkupuute joonel umbes 30 ringis ööpäeva kohta ja peamisteks suundadeks Donetsk ja selle lähiümbrus põhjas ning läänes, samuti Mariupolist idas ja Kalmiuse jõel põhja poole. Luganski oblastis on vaikus.

Viimasel ööpäeval langes 20 miini Nevelske küla piirkonnas, mis on Donetski lennuväljalt läänes ning tuletegevust oli Marjinkas linna läänepiiril. Tuliseks on endiselt Avdiivka tööstuspiikond, mis määrab Donetskit ümbritseva maantee E50 ja sellega ristuva H20 jälgimist ja kontrolli tulega. Seal tuletegevus ei vaibu ning kohati oli see viimastel nädalatel võrreldav Donetski lennuväljal toimunuga.

Massiivset kaudtuld on rakendatud kindlustatud positsioonide murendamiseks ning paraku kaasnevad sellise tegevusega ka tsiviilohvrid. Ikka ja jälle langeb mõni memmekene koduaias sibulat istutades läbi juhusliku miini. Samamoodi on regulaarselt üksikuid hukkunuid ja haavatuid ukraina sõdurite seas, enamasti tegu killuhaavadega. Vastaspoolelt lastakse tihti ka huupi, äkki tabab midagi või kedagi ja aeg-ajalt tabavadki.

Uue läbirääkimiste vooru eesmärgiks oli ka vangide vahetuse kokkuleppimine, kuna peale maailmakuulsa Ukraina naislenduri Nadežda Savtšenko hoiavad Venemaa võimud fabritseeritud süüdistustega kinni mitut Krimmis vahistatud Ukraina kodanikku ja lisaks kümneid ukrainlasi okupeeritud territooriumidel. Vangide vahetuse osas kokkulepet ei sündinudki ja põhjust läbirääkijad meediaga ei jaganud.

Relvarahu otsus oli samas konsensuslik, aga tuleb arvestada, et Minskisse ja Donetskisse saadetaksegi Moskva poolt erinevaid sõnumeid. Ukraina jaoks on see ainus võimalus oma kodanike väljapäästmiseks, samas kui Venemaal puudub vangide vahetuseks samasugune stiimul. Kokkulepe oli liikuda järjekorras: relvarahu - vangide vahetus - Ukraina-Vene piiri kontrolli ja jäglimise alla saamine - seejärel julgeolekuolukorra paranemine hetkel okupeeritud aladel ja alles siis valimised ja eristaatuse kehtestamine.

Kreml ja tema esindajad (kellest üks töötab Europarlamendis Eesti saadikuna) nõuavad vastupidist järjekorda, et seadustada okupeeritud aladel võimu teostavaid kriminaalseid autoriteete. Venemaa sooviks sanktsioonide leevendamist ilma, et muudaks oma käitumist agressiooni ohvriks langenud Ukraina suhtes.

Luganski oblasti kuberner Tuka sai ametikõrgendust ja liikus okupeeritud territooriumide aseministriks. Ta tõi Ukraina jaoks välja kolm võimalikku strateegiat okupeeritud alade suhtes: 1) territooriumide tagasisaamine ilma inimesteta; 2) inimeste tagasisaamine ilma territooriumita; 3) territooriumi tagasisaamine koos inimestega.

Poliitikuna ütleb ta, et ainuvõimalik on variant 3, läbi sõjalis-diplomaatiliste sammude. Olen lugenud ka seisukohti, et Ukraina võiks valida isoleerimise strateegia – sein ümber ja eluga edasi minna. Las olla see maatükk ja seal elavad inimesed okupantidele koormaks. Seal on muidugi teine moraalne probleem –  mitte kõik, kes jäid olude sunnil okupatsiooni alla elama, ei toeta seda ja pole kollaborandid.

Ja lõpetuseks üks internetiavarustes loetud nali ka. Järjekord kontrollpunktis okupeeritud territooriumile pääsemiseks. Ukraina piirivalvur teatab kõva häälega: «Ja nüüd laseme eelisjärjekorras kõiki Donetski Rahvavabariigi poolel võitlejaid.» Paar meest astuvad järjekorrast välja. Ega piirivalvur loll ei olnud. Küsis, kuidas tõestavad. Näitasid oma DNR-i propuskeid.

Edasi tegeles nendega juba julgeolek.

Kokkuvõte: Kaardil territooriumi osas pole viimastel kuudel liikumist toimunud. Märgitud on viimased tuletegevuse asukohad. Vene pool on tehnikat pidevalt juurde tassinud. Viimati paigutati keelatud relvasüsteeme Horlivka külje alla Ozeryanivka kanti ja Pervomaiskisse Popasna juures. Horlivkas oli täheldatud ka elavjõu täiendamist.

See on Venemaa poolt relvastatud ja juhitavate üksuste seisukohalt probleemne asula, sest on praktiliselt kolmest küljest sissepiiratud. Debaltseve ümbruse hõivamisega nad mõneti parandasid sealset olukorda enda tagalas, aga sealt edasi pole edenenud. Ukraina vägi on häirivalt lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles