Iisrael mõistis hukka juudivastase propaganda lääneriikides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pidas kõne Yad Vashemi holokaustimuuseumis.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pidas kõne Yad Vashemi holokaustimuuseumis. Foto: DAN BALILTY/AP

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu mõistis kolmapäeval hukka mürgise juudivastase propaganda mitmetes lääneriikides, mida võrdles natsismiga.

"Antisemitism ei kadunud Hitleri surmaga tema punkris kuskile. Lääneriikide propaganda Iisraeli vastu pole praegu vähem mürgine, kui islamiäärmuslaste või araabiamaailma oma," tõdes Netanyahu.

Netanyahu tõi Yad Vashemi holokaustikeskuses peetud kõnes eraldi välja Suurbritannia parlamendipoliitikud, Rootsi võimuesindajad ja Prantsusmaa arvamusliidrid.

Iisraeli justiitsminister Ayelet Shaked nõudis varem päeval Briti Tööpartei liidrilt Jeremy Corbynilt samme antisemitismi vastu.

"Härra Corbyn peab tegema selgeks, et antisemiitlikud avaldused ei ole osa legitiimsest poliitilisest debatist ning et need peaksid lõpetama poliitiku karjääri ning välistama tema töötamise riigiametis," sõnas ta Krakowis peetud tseremoonial.

"Iisraeli valitsus on rõõmus tugevate ja soojade suhete üle sõbralike riikidega, kuid me ei tee kompromisse oma suveräänsuse suhtes. Me säilitame oma jõu ning kaitseme oma piire ja kaitseme oma kodanikke," sõnas Shaked.

Juudiõiguslaste organisatsioon kaebas neljapäeval ühtlasi kohtuse kolme Briti linna volikogud, kes mõistsid hukka Iisraeli asundustegevuse. Juudi inimõiguslaste organisatsioon väidab, et Leicesteri, Swansea ja Gwyneddi linnavolikogud pole arvestanud oma tegude "tagajärgedega juudi kogukonnale".

Briti Tööpartei peatas esmaspäeval jätkuva antisemitismi-vaidluse tõttu kahe linnavoliniku volitused. Partei teatel peatati juurdluse läbiviimiseni Nottinghami linnavoliniku Ilyas Azisi ja Darweni linnavoliniku Salim Mulla volitused.

Prantsuse peaminister Manuel Valls tõdes märtsis, et mõistab Prantsusmaal elavate juutide hirmu ajal, mil Pariisi terrorirünnakute tõttu on riigis tõusnud usulised pinged.

Valls väljendas "solidaarsust" Prantsuse juutidega ning mõistis jõuliselt hukka antisemitismi, tulgu see siis poliitilise spektri vasakust või paremast äärmusest. Peaminister osales esmaspäeval riigi peamiste juute koondavate organisatsioonide korraldatud üritusel.

Iisraeli ja Rootsi suhted halvenesid järsult, kui Rootsi otsustas 2014. aastal tunnustada Palestiina riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles