Allikad: Al-Qaeda võitlejad alustasid taandumist kahest Jeemeni linnast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni radikaalne vaimulik ja üks AQAPi liidreid Anwar al-Awlaki.
Jeemeni radikaalne vaimulik ja üks AQAPi liidreid Anwar al-Awlaki. Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda võitlejad alustasid neljapäeval taandumist kahest Jeemeni lõunaosa linnast pärast hõimude vahendusel sõlmitud kokkulepet purustuste vältimiseks, ütlesid hõimuallikad.

USA peab Jeemenis tegutsevat Araabia Poolsaare Al-Qaedat (AQAP) terrorivõrgustikku kõige ohtlikumaks haruks.

AQAP on kasutanud ära valitsusvägede sõda šiiamässuliste vastu oma haarde laiendamiseks riigi lõunaosas.

«Sajad Al-Qaeda võitlejad on alustanud enda valduses olnud avalike hoonete üleandmist provintsivõimudele Abyani provintsi pealinnas Zinjibaris ja läheduses asuvas Jaari linnas,» ütles kokkulepet vahendanud hõimuvanem AFP-le.

AQAP-i võitlejate lahkumine toimub kohalike elanike survel, kes tahavad säästa oma linnu hävingust, mis on osaks saanud teistele pühasõdalaste valduses olnud Jeemeni lõunaosa linnadele.

Valitsusväed alustasid aprillis Saudi Araabia juhitava koalitsiooni toetusel riigi lõuna- ja kaguosas suuroperatsiooni pühasõdalaste vastu.

Hõimuvanema sõnul lahkuvad AQAP-i võitlejad Zinjibarist ja Jaarist lõplikult järgmisel nädalal. Ta hoiatas siiski, et taandumine võib peatuda, kui pühasõdalased peaksid rünnaku alla langema.

Hõimuallikate sõnul taanduvad Al-Qaeda võitlejad koos relvastusega Abyani provintsi Shabwa ja Baida provintsidest lahutavasse mägipiirkonda.

Aprillis taandusid Al-Qaeda võitlejad valitsusvägede pealetungi tõttu Hadramawti provintsi pealinnast Mukallast ja teistelt hõivatud rannikualadelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles