Brasiilia ülemkohus peatas parlamendispiikri volitused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduardo Cunha
Eduardo Cunha Foto: SCANPIX

Brasiilia ülemkohus peatas korruptsioonijuurdluse takistamise katse tõttu president Dilma Rousseffi tagandamisprotsessi vedava parlamendispiikri Eduardo Cunha ametivolitused.

Alamkoja spiikri Cunha volituste peatamine ei takista ilmselt kolmapäevale kavandatud hääletuse toimumist Rousseffi tagandamise üle parlamendi ülemkojas, ent on järjekordne märk Brasiilia poliitilisest olukorrast, mida iseloomustavad korruptsiooniskandaalid ja ebastabiilsus.

Cunha kuulub erakonda Demokraatliku Liikumise Partei (PMDB), mis oli aprilli keskpaigani Rousseffi Töölispartei koalitsioonipartner, ent otsustas siis võimuliidust lahkuda ja asuda toetama riigipea tagandamist.

Ehkki Cunhale on esitatud kriminaalsüüdistused altkäemaksu võtmises ning raha varjamises Šveitsi pangaarvetel, oli spiiker suutnud seni vastu seista prokuröride ja kongressi eetikakomitee katsetele teda õigusemõistmise ette tuua.

Ülemkohtu neljapäevane otsus tähendab siiski, et mehe, keda võrreldakse USA telesarja «Kaardimaja» peaosalise Frank Underwoodiga, õnn on pöördunud.

Ülemkohtunik Teori Zavascki peatas Cunha ametivolitused neljapäeva hommikul ja kohtu täiskogu kinnitas selle päeva jooksul.

Zavascki sõnul takistas Cunha õigusemõistmist et vältida endavastaste juurdluste edukaks osutumist.

Rousseff tervitas sündmuste kulgu: «Parem hilja kui mitte kunagi. Ainus, mida kahetsen, on, et tal oli võimalik istuda seal kivinäoga ja juhatada alamkojas neid häbiväärseid tagandamisprotseduure.»

Cunha sõnas, et ei kavatse lahinguta alla anda. «Pole mingit võimalust, et ma astun tagasi,» ütles spiiker pressiesindaja vahendusel.

Spiikri ametivolituste peatamine on märk ülemkohtu murest, et Cunha oleks sattunud Rousseffi tõenäolise tagandamise ja asendamise korral asepresident Michel Temeriga, presidendi asendaja rolli.

Zavascki sõnul ei vasta Cunha alamkoja spiikriks olemise miinimumnõuetele.

«Veel vähem on ta sobiv vabariiki presidenti asendama,» lausus kohtunik.

Prokurörid olid palunud juba mõnda aega Cunha korruptsiooniasja ülemkohtusse saatmist.

Cunhat süüdistatakse altkäemaksu võtmises osana riiklikku naftafirmat Petrobras ümbritsevast ulatuslikust korruptsiooniskandaalist, mille raames on süüdistus esitatud kümnetele poliitikutele ja tippametnikele. Mõned neist on praeguseks juba süüdi mõistetud ja vanglakaristuse saanud.

Kongressi eetikakomitee uurib Cunhat ka seoses valetamisega salajaste Šveitsi pangaarvete asjus.

Cunha ametist kõrvaldamise korral tõuseb spiikriks Waldir Maranhão Cardoso, kes on samuti Petrobrasiga seotud kuritegude tõttu uurimise all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles