Põhja-Koreas algas valitseva Töölispartei kongress

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea pealinn Pyongyang Töölispartei kongressi eel.
Põhja-Korea pealinn Pyongyang Töölispartei kongressi eel. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Koreas algas reedel valitseva Töölispartei kongress, millelt oodatakse riigijuht Kim Jong-uni võimu kinnistamist.

Pealinnas Pyongyangis peetavalt kongressilt, mille päevakord ja kestvus on teadmata, oodatakse Kimi seisundi tsementeerimist Põhja-Korea kõrgeima juhina pärast võimuletulekut 2011. aasta detsembris.

Esimene sarnane kogunemine pea 40 aasta vältel on tõepoolest teatavat sorti kroonimine -- noore 33-aastase liidri tunnistamine tema vanaisa Kim Il-sungi alustatud ja isa Kim Jong-ili jätkatud dünastilise diktatuuri õiguspäraseks pärijaks.

Kim peaks pidama kongressil kauaoodatud kõne, millelt välismaailm ootab vihjeid poliitikamuutuste ja personalimuudatuste kohta kommunistliku riigi võimuladvikus.

Pyongyang vihmast märgadel tänavatel olid reedel üles rivistatud Põhja-Korea ja Töölispartei lipud. Plakatitel võis näha hüüdlauseid nagu "Suured kamraadid Kim Il-sung ja Kim jong-il jäävad alati meiega".

Teisel, üle kogu tänava lahti rullitud plakatil kuulutati: "Kaitske Korea revolutsiooni peakorterit oma elu hinnaga".

Riigitelevisioon edastas reede hommikul "sügavaimad tänusõnad" Kimile selle "suure poliitfestivali" ettevalmistamise eest.

Põhja-Korea rahumeelse taasühinemise komitee tegi paar tundi enne parteikongressi algust avalduse, toonitades riigi staatust tõelise ja enesekindla tuumariigina.

"Sõltumata sellest, kas keegi tunnustab seda või mitte, ei saa meie staatus vesinikupommiga relvastatud tuumariigina muutuda," seisis avalduses.

Kim ei olnud isegi sündinud, kui 1980. aastal viimati kongressi peeti, et "kroonida" tema vanaisa Kim Il-sung.

Kui Kim Jong-ili surma järel 2011. aastal tema enda järg kätte jõudis, oli palju neid, kes kahtlesid, kas Šveitsis õppinud Kim Jong-unil on piisavalt ellujäämisoskusi makiavelliliku Põhja-Korea poliitika tarvis.

Kuid ta tõestas, et nad eksivad. Ta puhastas partei, valitsuse ja mõjuvõimsa sõjaväe neist, keda kahtlustas ebalojaalsuses, hukates muu hulgas oma mõjuka onu ja kunagise poliitilise mentori Jang Song-thaeki.

Ta kohandas oma isa "songuni" ehk sõjavägi ennekõike poliitika "byungjini" poliitikaks, mis tähendab tuumarelvade arendamist käsikäes majanduse arenguga.       

Kim Jong-uni võimu ajal on Põhja-Korea korraldanud kaks tuumakatsetust ning testinud kahel korral edukalt kaugmaaraketti. Rahvusvaheline kogukond peab neid varjatud ballistilise raketi katsetusteks.

Pyongyang on rahvusvahelise kogukonna hukkamõistu ja sanktsioone trotsides järjekindlalt edasi liikunud eesmärgi suunas luua usaldusväärne tuumaheidutus.

Viimasel ajal on laialdaselt spekuleeritud selle üle, et Põhja-Korea võib korraldada parteikongressi ajal viienda tuumakatsetuse.

Lõuna-Korea valitsusametnikud usuvad, et Põhja-Korea on valmis korraldama katsetuse niipea, kui antakse käsk. Otsus viia tuumakatsetus läbi kongressi ajal võib olla juba langetatud, sest kongressi on kajastama kutsutud ka välismeedia.

Souli ametnike hinnangul võib kongress kesta neli päeva ning avapäeva tähtsündmused on ilmselt Kimi kõne ja põhjalik aruanne partei saavutustest.

Mõned analüütikud ennustavad kongressilt arvestatavaid personalimuutusi Töölisparteis seoses Kimi sooviga tuua võtmepositsioonidele endale lojaalseid noorema põlvkonna liidreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles