Lõuna-Osseetia kuulutab Saakašvili tagaotsitavaks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ.
Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ. Foto: SCANPIX

Separatistliku Lõuna-Osseetia liider Eduard Kokoitõ kinnitusel kavatseb mässulise vabariigi prokuratuur Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili lähiajal tagaotsitavaks kuulutada.


Kokoitõ andis ajalehele Komsomolskaja Pravda intervjuu, milles nimetas Saakašvilit sõjakurjategijaks ja kritiseeris Gruusia poliitilist juhtkonda, nimetades seda «veriseks režiimiks».

«Ta on sõjakurjategija ja peab oma Osseetia rahva vastaste kuritegude eest vastutama,» ütles Kokoitõ, kelle kinnitusel ei luba praegune poliitiline režiim mässulisel vabariigil Gruusia rahvaga normaalseid ja heanaaberlikke suhteid taastada.

Ka Lõuna-Osseetia peaprokurör Taimuraz Hugajev kinnitas Interfaxile, et praegu vormistatakse Saakašvilile esitatavat süüdistust, mille kohaselt kuulutatakse Gruusia president rahvusvaheliselt tagasiotsitavaks.

Hugajevi hinnangul saadetakse tagaotsimiskuulutus nendele riikidele, mis on tunnustanud Lõuna-Osseetia iseseisvust. Siiani on separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust tunnustanud Venemaa kõrval vaid Nicaragua.

Kokoitõ kritiseeris oma intervjuus ka Gruusia opositsiooni, mille erakonnad loodavad liiga palju USA abile. Jätkuvalt avaldas Kokoitõ toetust Lõuna-Osseetia liitumisele Venemaa Föderatsiooni ja Valgevene liiduga, mis avaks separatistilikule piirkonnale tee rahvusvahelistesse organisatsioonidesse.

Kui Kokoitõlt küsiti, kas vastab tõele fakt, et 90 protsenti piirkonna eelarvest tuleb Venemaalt, põikles Kokoitõ kõrvale ning rõhutas, et 96 protsenti Lõuna-Osseetia elanikest on Venemaa kodanikud, mistõttu on nad abi eest tänulikud.

Samuti kinnitas Kokoitõ, et mässulisel vabariigil on head väljavaated investorite ligimeelitamiseks, kuna Lõuna-Osseetia vabanes pärast augustikuist konflikti 18 aastat kestnud isolatsioonist ja blokaadist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles