Süddeutsche Zeitung avalikustas nn Panama dokumentide lekitaja manifesti (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama advokaadifirmast Mossack Fonseca.
Panama advokaadifirmast Mossack Fonseca. Foto: Reinhard Krause / Reuters / Scanpix

Saksa päevaleht Süddeutsche Zeitung avaldas nn Panama dokumentide aluseks olnud andmete anonüümse lekitaja manifesti.

Päevalehele pakuti andmeid rohkem kui aasta eest läbi krüpteeritud andmekanali ning hakkas dokumentides sisalduvat avaldama aprillis. Lehe teatel said nad allikalt nüüd ka manifesti, kuid ettevõte ei täpsustanud selle kohaletoimetamise viisi.

«Sissetulekute ebavõrdus on meie ajastu üks määravatest küsimustest,» kirjutas allikas manifesti esimeses lauses, ning süüdistab ebavõrdsuse tekkes jõuka ülemaailmse eliidi «ulatuslikku ja kõikjale ulatuvat korruptsiooni», millele aitavad kaasa advokaadid, poliitikud ja meedia.

Allika sõnul sundis teda tegutsema dokumentides kajastunud «ebaõigluse ulatus».

«Otsustasin paljastada Mossack Fonseca, sest arvasin, et selle asutajad, töötajad ja kliendid peaksid andma aru oma rollist nendes kuritegudes, millest seni on avalikkuseni jõudnud ainult osa.»

«Läheb aastaid, ehk isegi aastakümneid, enne kui ettevõtte räpased teod saavad teatavaks.»

«Algas uus ülemaailmne debatt, mis on julgustav,» lausus manifesti autor. «Ma ei tööta ühegi valitsuse või luureagentuuri heaks, ei otseselt või allhanke korras, ega pole seda kunagi teinud.»

«Nende läbikukkumiste kollektiivseks mõjuks on olnud eetiliste standardite täielik kadumine, mis on viinud uudse süsteemini, mida nimetame jätkuvalt kapitalismiks, kuid mis on võrdväärne majandusliku orjusega.»

«Selles süsteemis ehk meie süsteemis pole orjad teadlikud ei oma olukorrast ega oma isandatest, kes elavad eraldiseisvas maailmas, kus nähtamatud ahelad on hoolikalt peidetud kättesaamatu õigusliku kõnepruugi sekka.»

Ajalugu näitab, kuidas maksustamist ja võimude tasakaalu puudumine on «viinud minevikus revolutsioonideni», lausub autor, ning ennustab, et «järgmine revolutsioon saab olema digitaalne».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles