Video: vaata võidupüha paraadi Moskvas Punasel väljakul (62)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskva Punasel Väljakul toimus täna võidupüha sõjaväeparaad, millega tähistati 71 aasta möödumist Nõukogude Liidu võidust Natsi-Saksamaa üle Teises maailmasõjas.

Paraadil osalesid Vene sõjaväe kõrgeim ülemjuhataja, president Vladimir Putin, seda jälgisid ka Kasahstani president Nursultan Nazarbajev ja Vene peaminister Dmitri Medvedev.

Paraadi võttis vastu kaitseminister armeekindral Sergei Šoigu, seda juhatas maavägede ülem kindralpolkovnik Oleg Saljukov, edastas Interfax sündmuspaigalt.

Paraadi avasid 1945. aasta paraadist pärineva tava kohaselt Moskva sõjaväe muusikakooli trummarid, muusikat teeb tuhandetoruline Moskva garnisoni orkester.

Paraadil osales 10 000 sõjaväelast ja jõuametkondade töötajat, sh esmakordselt kaitseministeeriumi sõjaülikooli ja kindral Hruljovi nimelise sõjaväeakadeemia Volski tagalainstituudi naisüksus, ja üle 100 kaasaegse relvastuse ühiku.

Muuhulgas näitasid Vene relvajõud paraadil uusimat tanki Armata ning mandritevaheliste ballistiliste rakettide (ICBM) väljatulistamiseks kasutatavaid raketisüsteeme Jars. Paraad hõlmas hävitajate Su-35 ülelendu.

Võidupüha puhul korraldati paraad ka Peterburis ja teistes Vene linnades, aga ka Ukrainale kuuluval Krimmi poolsaarel asuvas Sevastopolis. Paraad toimus ka Süürias Hmeimimis asuvas Vene õhuväebaasis.

Nõukogude võitu Teises maailmasõjas tähistasid Ukrainas Donetskis ja Luganskis paraadiga ka Moskva toetatud separatistid.

Lääneriikide liidrid loobusid eelmisel aastal Teise maailmasõja lõpu tähistamisest Moskvas seoses Ukraina konfliktiga, jättes Putini Hiina, Kuuba ja teiste Moskva-sõbralike riikide liidrite seltsi.

Teine maailmasõda lõppes Euroopas 8. mail 1945, kui hakkas kehtima Saksamaa tingimusteta kapituleerumisakt. Euroopas tähistatakse Teise maailmasõja lõppu 8. mail. Venemaal tähistatakse võidupüha päev hiljem, 9. mail.

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles