Valvurid hoiavad viimast veetilka põuast räsitud India linnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Võimud on Kesk-India Tikamgarhi linnas sisse seadnud ööpäevaringse relvastatud valve kaitsmaks viimaseid veevarusid põllumeeste eest, kes soovivad kasutada allesjäänud vett põldude niisutamiseks.

Seoses 52 protsenti keskmisest väiksema sademetehulgaga sel aastal on vesi nüüd linnaelanikele saadaval vaid kohati. Lisaks tänavusele põua-aastale oli keskmisest kuivem ka eelmine hooaeg, mille tõttu võivad linna veevarud põhiliste põuakuude mai ja juuni jooksul sootuks otsa lõppeda.

47-aastane linnakodanik Suryakant Tiwari sõnas, et tema perele, nagu paljudele teistele, on ligipääs joogi- ja majapidamisvee varudele kord viie päeva jooksul.

«Ma ei ole sellist asja oma elu jooksul näinud. Peaaegu iga veeallikas siin piirkonnas on kuivaks jäänud. Ma ei tea, kuidas me selle üle elame,» ütles Tiwari.

Põllumeestel on keelatud reservuaaridest põldude niisutamiseks vee võtmine. Tikamgarhi munitsipaalvõimud kardavad, et põllumehed kõrvalasuvast Uttar Pradeshi osariigist, kelle maavaldused asuvad Jamuniya jõest vett saava Bari Ghat`i tammi ääres, võivad hakata oma saagi päästmiseks vett varastama.

«Kui põldude niisutamiseks kasutatakse edasi jõevett, ei kesta need varud kaua ning see tooks kaasa suvehooajal ränga kriisi,» hoiatas Tikamgahri munitsipaalühenduse juht Laxmi Giri. «Meie prioriteet on varustada inimesi joogiveega.»

Jamuniya jõgi on Tikamgarhis 100 000-le inimesele ainuke joogivee allikas.

Kuid «naaberosariigi põllumehed üritavad tammi väravat avada ja hankida vett torude kaudu illegaalselt. Me olime sunnitud objektile valvurid paigutama,» ütles Giri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles