Lõuna-Sudaani toidukriis võib süveneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kuni 5,3 miljonit Lõuna-Sudaani elanikku võib jääda tõsisesse toidunappusesse tänavuse aasta kesiste saakide tõttu. Seda on ÜRO Maailma Toiduprogrammi andmetel poole rohkem kui aasta esimese kolme kuu näitaja.

Jaanuarist märtsini oli Maailma Toiduprogrammi hinnangul Lõuna-Sudaanis ligi 2,8 miljonit inimest toidukriisis, neist 40 000 kannatasid nälja käes.

Nälg on tabanud riiki hoolimata pingutustest lõpetada enam kui kaks aastat kestnud sõda, mille alguseks oli president Salva Kiiri otsus vallandada 2013. aasta detsembris asepresident Riek Machar ning mis põhjustas etnilise vägivalla laine.

Osaline lahingutegevus on säilinud, kuid Kiir suutis selle aasta aprillis kutsuda kokku uue valitsuskabineti, mis sisaldab ka endiseid mässulisi ning opositsiooniliikmeid.

«Toiduohutuse analüüs näitab, et lõuna-Sudaani ootab ees kõige rängem toidunappus riigi asutamisest alates, mis on ajendatud ebastabiilsusest, kehvast saagist ning toidu ümberpaigutusest mõnes riigi piirkonnas,» seisab täna avaldatud Toiduprogrammi raportis.

«Ligi 5,3 miljonit inimest võib jääda ränka toidunappusesse, eriti tõsine on olukord Bahr el Ghazali põhjaaladel ning Ida-Ekvatoorias.»

2015. aastal kannatas märtsist septembrini toidunappuse käes ligikaudu 4,6 miljonit inimest, teatas Maailma Toiduprogramm eelnevalt.

ÜRO andmetel on 1,69 miljonit Lõuna-Sudaani elanikku riigisiseselt ümber paigutatud ning 712 000 inimest põgenenud naaberriikidesse. ÜRO Lõuna-Sudaani humanitaarabiprogramm on saanud ainult 27 protsenti vajatavast 1,29 miljardi dollari suurusest toetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles