President: Panama leke on suurriikide omavahelise võitluse tulemus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama president Juan Carlos Varela
Panama president Juan Carlos Varela Foto: AFP / Scanpix

"Panama dokumendid", mis paljastasid rikaste välismaalaste offshore-saladusi, on suurriikide omavahelise telgitaguse võitluse tulemus, ütles Panama president Juan Carlos Varela esmaspäeval.

"Tundub, et sisepoliitika ja erimeelsused suurriikide vahel mängivad rolli, kuidas neid teemasid käsitletakse," ütles Varela. "Mis minu arvates ei ole hea, on see, et suurriigid, kes tahavad võidelda, kasutavad selleks võitluseks Panama territooriumi."

"Kui nad tahavad võidelda, siis peaksid nad tegema seda oma riigis, mitte kasutama meie finants- ja fiskaalsüsteemi," sõnas Panama president.

Varela kommentaarid edastati vahetult enne seda, kui uurivate ajakirjanike ühendus avalikustas esmaspäeval andmebaasi rohkem kui 200 000 maksuvabades piirkondades tegutsenud ettevõtte kohta.

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avalikustas Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud andmed oma võrgulehel.

Alates Panama skandaali puhkemisest aprilli alguses, on Varela ja tema valitsus korduvalt rõhutanud, et maksudest kõrvalehoidmise ja rahapesu teemad, mida nad esile tõstsid, on globaalne probleem, mitte ainult Panama oma.

"Nende kuulsate dokumentide teema on maailma majandussüsteemist. See ei ole Panama probleem - see on maailma probleem," rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles