Läti justiitsminister hoiatas: Istanbuli leping avab ukse homoliitudele ja radikaalfeminismile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leppega liitimise vastane, Läti justiitsminister Dzintars Rasnačs.
Leppega liitimise vastane, Läti justiitsminister Dzintars Rasnačs. Foto: Wikipedia.org

Lätil on tekkinud probleem naistevastase ja perevägivalla vastase rahvusvahelise konventsiooni allkirjastamisega, kuna see on justiitsministri  Dzintars Rasnačsi sõnul vastuolus riigi põhiseadusega.

Läti justiitsministeerium esitleb täna raportit, mille kohaselt  Läti ei peaks allkirjastama niinimetatud Istanbuli lepingut, edastab Yle.

Raporti kohaselt oleks sellisele lepingule allkirja andmine ja selle tunnustamine Lätis kehtivate seadustega vastuolus, samuti on selle lepingu ideoloogia kahtlane.

Istanbuli lepingu vastu on eriti justiitsminister Dzintars Rasnačs, kes on äärmuskonservatiiv ja kelle arvates võib selle lepingu allkirjastamine avada niiöelda tagaukse homoliitudele ja äärmuslikule feminismile.

Läti konservatiivid kiitsid möödunud aastal heaks seaduse, mille kohaselt lülitati kooli õppeprogrammidesse kohustusliku ainena moraaliõpetus, kuid kriitikute sõnul takistab see tänapäevast seksuaalkasvatust ja soolisest võrdõiguslikkusest rääkimist.

Läti ja Tšehhi on seni ainsad ELi riigid, mis ei ole Istanbuli lepingut allkirjastanud.

Läti põhiseaduse järgi tuleb kaitsta naise ja mehe abielu, perekonda ning vanemate ja laste õigusi. Läti justiitministeeriumi ekspertide arvates ei saa enam neid inimõigusi kaitsta kui Istanbuli leping allkirjastatakse, samuti tuleb siis omaks võtta radikaalfeminism, mis ei ole lätlastele omane.

Istanbuli lepingu üle on Lätis arutatud agaralt nii meedias kui sotsiaalmeedias, kus enamik kommentaare on olnud konservatiivsed.

Kui Läti justiitsminister Rasnačs on Istanbuli konventsiooni vastu, siis peaminister Māris Kučinskis on selle poolt, kuna tema arvates aitab see kaasa soolise võrdõiguslikkuse levikule ja naistevastase vägivalla kahanemisele.

Peaminister rõhutas samas, et Istanbuli konventsioon peab samas olema kooskõlas Lätis kehtiva põhiseadusega ning on vastuolusid, mis tuleb ületada.

Istanbuli konventsioon keskendub naiste vastu suunatud vägivalla ja perevägivalla ennetamisele ja lõpetamisele, ohvrite abistamisele ja vägivallatsejatele karistamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles