President: Läti peaks Istanbuli konventsiooniga liituma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vejonis.
Läti president Raimonds Vejonis. Foto: Reuters/ScanPix

Läti justiitsministri Dzintars Rasnačsi sammud seoses Istanbuli konventsiooni õigusliku analüüsiga on vastuvõetamatud ja nendega peaksid kaasnema tagajärjed, ütles Läti president Raimonds Vējonis täna usutluses telekanalile LNT.

Presidendi sõnul on Läti taas negatiivses mõttes silma torganud, jättes allkirjastamata Euroopa Nõukogu naistevastase ja koduvägivalla ennetamise ja nendevastase võitluse konventsiooni ehk Istanbuli lepingu.

«Vägivald kui selline on vastuvõetamatu ja taunitav. Minu hinnangul peaks Läti ühinema Istanbuli konventsiooniga, see tuleb allkirjastada ja ratifitseerida,» ütles Vējonis.

«Justiitsminister on sattunud konventsiooni keeruliste õiguslike järelmite sasipuntrasse ning see diskrediteerib meie õigussüsteemi. Olukorda on segatud poliitika, kuid justiitsministeerium peaks töötama sõltumatult.»

Küsimusele Rasnačsi võimalikust tagasiastumisest vastas president, et seda tuleks küsida peaminister Maris Kučinskiselt.

«Presidendi kantselei ei näe vastuolu Läti põhiseaduse ja Istanbuli konventsiooni vahel,» rõhutas riigipea.

Kučinskis ütles eile, et ei näe põhjust rääkida Rasnačsi tagasiastumisest.

Läti valitsus peaks täna Istanbuli konventsiooni allkirjastama. Läti justiitsministeerium leidis eile avaldatud analüüsis, et riik ei peaks lepinguga ühinema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles