Uurimus: maailmas on 40,8 miljonit sisepagulast (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: AP / Scanpix

Maailmas relvakonfliktide ja loodusõnnetuste tõttu riigisisesteks pagulasteks muutunud inimeste hulk tõusis eelmisel aastal rekordilise 40,8 miljonini, selgus kolmapäeval avaldatud raportist.

"See on kõrgeim näitaja, mis eales registreeritud," ütles raporti kaasautor, Norra põgenikenõukogu (NRC) juht Jan Egeland.

Egeland koostas raporti koos Genfis baseeruva sisepagulaste keskusega IDMC.

Raporti kohaselt on riigisiseste põgenike arv kiiresti kasvanud alates araabia kevade ülestõusudest 2010. aastal ja sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) tõusuga.

Jeemen, Süüria ja Iraak annavad rohkem kui poole selles statistikas.

Väljaspool Lähis-Ida on kõrgeima sisepagulaste määraga riigid Afganistan, Kesk-Aafrika Vabariik, Colombia, Kongo Demokraatlik Vabariik, Nigeeria, Lõuna-Sudaan ja Ukraina.

Eelmisel aastal pidid 19,2 miljonit inimest kodustest lahkuma loodusõnnetuste tõttu. India, Hiina ja Nepal andsid suurima panuse vastavalt 3,7 miljoni, 3,6 miljoni ja 2,6 miljoniga.

Relvakonfliktid ja loodusõnnetused muutsid eelmisel aastal sisepagulaseks ühtekokku 27,8 miljonit inimest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles