Kanada metsapõlengute tõttu töö katkestanud naftafirmad jätkavad lähipäevadel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanadas Alberta provintsis Fort McMurrays asuv naftaliiva töötlemistehas
Kanadas Alberta provintsis Fort McMurrays asuv naftaliiva töötlemistehas Foto: SCANPIX

Kanadas Alberta provintsis möllanud metsatulekahjud hävitasid üle kümne protsendi Kanada «naftapealinna» FortMcMurray ehitistest, katkestasid naftafirmade töö ja jätsid tuhanded inimesed koduta. 

Kahjutule levik aeglustus ilma jahenemise, tuule suuna muutuse ja vihma tõttu ning linna põleng enam ei ohusta, küll aga võtab aega Kanada «naftapealinnaks» ristitud linna taastumine, edastab Yle.

Naftafirmade teatel on olukord hakanud stabiliseeruma ja neil on plaanis pärast ühe nädala pikkust seisakut naftatööstusettevõtted uuesti käivitada.

Alberta võimude teatel ei ole põleng veel lõplikult kustutatud ja sajad tuletõrjujad peavad sellega veel veel võitlust pidama. Kahju suurust ei osata veel öelda, kuid arvatakse, et see on väga suur.

Fort McMurrayst ja lähialadelt on 200 000 hektaril leviva tule tõttu evakueeritud umbes 100 000 inimest. Põlengupiirkonnas on lisaks Fort McMurrayle veel teisi linnu ja asulaid, mis on igaks juhuks valmisolekus, kui tuul peaks tule nende suunas kandma.

Kuivuse tõttu on tuletekke oht veel suur ja lahtise tule tegemine on kogu Albertas keelatud.

Alberta provintsi peaminister Rachel Notley teatas eile, et naftatootmist ja –töötlemist saab jätkata vaid siis, kui piirkonnas on turvaline ja tuleoht praktiliselt olematu. Arvestada tuleb ka sellega, kas teed oleks läbitavad, et tuhanded naftafirmade töötajad tööle ja koju pääseksid. Samuti tuleb tagada uue ohu tekke korral meditsiiniabi kohene kättesaadavus.

Naftafirmade esindajate teatel metsapõlengud jätkuvad, kuid on liikunud naftatöötlemiseksustes eemale.

Kanada keskvõim lubas rahaliselt aidata Alberta provintsi, et seal normaalne elu taastada ja tuleroaks läinud hooned uuesti üles ehitada.

Albertal oli juba enne põlengut nafta hinna languse tõttu majandusprobleeme, põleng suurendas neid veelgi.

Kanadas Alberta provintsis asuvad maailma suurimad naftaliiva varud. Tegemist on bituumenist, savist ja liivast koosnevate setetega, milles on palju raskeid süsivesinikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles