Kepleri teleskoop on avastanud 1284 uut eksoplaneeti (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

USA kosmoseagentuur NASA teatas eile 1284 uue planeedi avastamisest väljaspool meie Päikesesüsteemi, kahekordistades seni kosmoseteleskoobiga Kepler avastatud eksoplaneetide arvu.

«See annab meile lootust, et kuskil kaugel, meie Päikesega sarnaneva tähe ümber tiirlemas, õnnestub meil lõpuks leida teine Maa,» lausus NASA Washingtoni peakorteri juhtivteadlane Ellen Stofan.

2009. aastal Päikese orbiidile saadetud Kepleri teleskoop on uurinud 150 000 tähte avastamaks märke nende ümber tiirlevatest taevakehadest.

«Seni leitud enam kui 5000 võimalikust planeedist on üle 3200 kinnitust leidnud. Neist 2325 avastas Kepler,» seisis NASA avalduses.

1284 uuest planeedist ligi 550 võivad olla suuruse alusel hinnatuna Maa sarnased kivised planeedid, teatas USA kosmoseagentuur.

«Neist üheksa tiirlevad oma Päikese elukõlbulikus tsoonis, mis tähendab kaugust tähest, kus selle ümber tiirlevate planeetide pinnatemperatuur lubab vedelal kujul veel eksisteerida,» lausus NASA.

Üheksa sellise planeedi lisandumisega on nüüdseks teada 21 eksoplaneeti, mis tiirlevad oma tähe ümber nn elukõlbulikus tsoonis.

NASA teadlased manitsesid siiski ettevaatusele, kuna Kepler on statistiline missioon ja selle funktsioonide seas ei ole nende planeetide keskkonnatingimuste süvauurimine.

«Kui te küsite endalt, kus võiks tõenäoliselt paikneda lähim potentsiaalselt elukõlbulik planeet, leiate, et see asub umbes 11 valgusaasta kaugusel,» ütles NASA Ames'i uurimiskeskuse Kepleri missiooni teadlane Natalie Batalha.

Ehkki see vahemaa on astronoomilises mõttes väga lähedal, võrdub üks valgusaasta umbes 9,5 triljoni kilomeetriga ning nii kaugele jõudmiseks puudub meil tehnoloogia.

Rahvusvaheline teadlaste rühm teatas mai algul kolme Maa sarnase planeedi avastamisest väljaspool meie Päikesesüsteemi.

Planeetide kolmik tiirleb vaid 39 valgusaasta kaugusel asuva ülijaheda kääbustähe orbiidil, teatasid teadlased ajakirjas Nature avaldatud uuringus. Planeedid on temperatuuri ja suuruse poolest võrreldavad Maa ja Veenusega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles