Transnistria läbirääkimised jätkuvad juuni alguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TASS/Scanpix

Transnistia olukorra lahendamise eriesindaja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Saksa eesistumise ajal Cord Meier-Klodt arvab, et Transnistria olukorra lahendamist käsitlev kohtumine võiks toimuda Berliinis juuni alguses.

«Näen formaadi kõigi osapoolte valmidust rakendada täiendavaid jõupingutusi läbirääkimiste taasalustamiseks. Seda ei ole tükk aega juhtunud. Väga tähtis on anda sellele protsessile tõuge. Kavatseme korraldada ühe vooru, seejärel tavapärase konverentsi Baieris, et suhelda mitteametlikult ja panna paika edasine tegevusplaan,» ütles OSCE esindaja kolmapäeval pressikonverentsil pärast kohtumist Moldova taaslõimimise asepeaministri Gheorghe Bălaniga.

Meier-Klodt rõhutas, et «ei maksa pidada läbirääkimisi läbirääkimiste pärast, vaid ainult selleks, et lahendada küsimusi Dnestri mõlema kalda elanike heaolu nimel».

«See on läbirääkimiste kõige tähtsam nõue: tõestada mitte sõnade, vaid tegudega, et tahame selles suunas ühiselt edasi liikuda. Lisaks ei tohi olla mingeid eeltingimusi, sisutute kohtumiste vältimiseks on vajalikud eelläbirääkimised. See oli praegu minu sõnum Chișinăule, samasuguse kavatsen edastada Tiraspolis, järgmisel nädalal aga Moskvas ja Kiievis, kus arutan neid küsimusi,» ütles Meier-Klodt.

Bălan väljendas valmidust eeltingimusteta konstruktiivseteks läbirääkimisteks ja lootust nende peatsele taastamisele formaadis 5+2.

Küsimusele läbirääkimiste päevakorra kohta vastas ta, et see tuleb veel läbi arutada, sest päevakord kooskõlastatakse kõigi läbirääkimiste osalistega ja kinnitatakse umbes kaks nädalat enne kohtumiste algust.

Transnistira-läbirääkimised formaadis 5+2 (Moldova, Transnistria, Venemaa, Ukraina ja OSCE ning USA ja Euroopa Liit vaatlejatena) algasid 2005. aastal, kuid katkesid aastal 2008. 2011. aasta lõpus saavutati kokkulepe nende taasalustamiseks ja need toimusid aastail 2012-2013 viis korda aastas. Viimati kohtuti Viinis 2014. aasta juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles