Saksamaa tahab tühistada karistused homoseksuaalsuse eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal hakatakse ette valmistama seadust, mille alusel tühistatakse tuhandetele homoseksuaalsetele meestele määratud karistused, mis jõustati Teise maailmasõja järgsel perioodil Lääne-Saksamaal, sõnas Saksa justiitsminister täna.

Minister Heiko Maasi sõnul tahetakse tühistada süüdimõistvad otsused ning luua kompensatsioonisüsteem. Maasi otsus järgnes riikliku diskrimineerimisvastase agentuuri raporti avalikustamisele, mille sõnul pole süüdimõistetute rehabiliteerimisel mingeid juriidilisi takistusi.

«Me ei suuda kunagi täielikult heastada riigi tehtud ülekohust, kuid me tahame ohvreid rehabiliteerida,» ütles Maas.

Aastatel 1949-1969 mõisteti Lääne-Saksamaal homoseksuaalsuses süüdi umbes 50 000 meest. Homoseksuaalide vastane seadus loodi algselt 19. sajandil ning seda karmistati Kolmanda Reichi ajal. Samal kujul jäi seadus ka kehtima Teise maailmasõja järgsel Saksamaal. Homoseksuaalsus dekriminaliseeriti 1969. aastal, kuid seadus tühistati täielikult 1994. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles