Slovakkia hoiatas Ungarit totalitarismi eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari ajalehtede tühjad esiküljed.
Ungari ajalehtede tühjad esiküljed. Foto: SCANPIX

Slovakkia ajakirjanikud nimetasid naaberriigi Ungari uut meediaseadust sammuks totalitarismi suunas.

Slovakkia Ajakirjanike Liidu hinnangul on uus meediaseadus, mis asetab valitsuspartei kontrolli alla rahvusringhäälingu ja riigi uudisteagentuuri ning selle alusel moodustatud väga suurte volitustega meedianõukogu, katse vaigistada kriitikuid, vahendas Visegradi grupi koduleht.

«Seaduse jõustumisega pannakse Ungaris alus võimu koondumisele, mis viib täitevvõimu tugevnemisele ja hiljem totalitaarse riigi kehtestamiseni,» teatas liit tehtud avalduses, mille kohaselt ei vasta uus seadus euroopalikele standarditele.

Ka leidsid ajakirjanikud, et uus seadus seab kahtluse alla toimetuste sõltumatuse ning mõjutab negatiivselt meedia pluralismi. 

Ungari meedianõukogul on õigus anda välja dekreete ja trahvida seaduse rikkujaid ehk sobimatu sisuga materjalide avaldajaid kuni 200 miljoni forinti (720 000 euro ehk 11,2 miljoni krooni) suuruse trahviga. Lisaks on nüüd võimudel õigus inspekteerida ajakirjanike töövahendeid ja dokumente ning sundida reportereid oma allikaid avaldama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles