MSF: EL ütles Türgi rändeleppega oma kohustustest lahti (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MSF-i president Joanne Liu
MSF-i president Joanne Liu Foto: SCANPIX

Humanitaarabiorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF) taunis täna Euroopa Liidu ja Türgi kokkulepet rändekriisi lahendamiseks, nimetades seda ajalooliseks lahtiütlemiseks Euroopa kõlbelistest ja õiguslikest kohustustest.

MSF väljendas tõsist muret kokkuleppe pärast, millega Türgi on nõustnud võtma tagasi Kreekasse jõudvad Süüria põgenikud, saadest vastutasuks EL-ilt miljardeid eurosid abiraha ja viisavabaduse.

«EL andis nende inimeste eest hoolitsemine sisuliselt alltöövõtulepinguga Türgile üle,» ütles MSF-i juht Joanne Liu avalikus kirjas EL-i liikmesriikidele ja institutsioonidele.

Liu sõnul on see oma moraalsetest ja õiguslikest kohustustest ajalooline lahtiütlemine viimaste kümnendite suurima rahvasterände olukorras.

EL-i ja Türgi kokkulepe on signaaliks ülejäänud maailmale, et iga riik võib osta endale vabastuse varjupaiga andmisest, hoiatab MSF kirjas.

«Kui seda kopeerivad paljud riigid, lakkab põgeniku mõiste eksisteerimast,» lisas Liu ja kirjeldas düstoopilist maailma, kus «inimesed on sõjatsoonis lõksus ega saa ellujäämiseks põgeneda ning neil ei ole muud võimalust kui paigale jääda ja surra».

Liu sõnul seab EL-i kokkulepe Türgiga keerulisse olukorda ka abiorganisatsioonid, kes ei suuda otsustada, kas tuleks anda hädavajalikku abi, mis on antihumanitaarse poliitika teenistuses.

«Euroopa riigid, inimesed vajavad teie abi ja toetust - mitte üksnes teie raha,» rõhutas ta ja süüdistas Euroopat, kes on unustanud Teise maailmasõja põgenikekriisi ning reetnud humaanse põhimõtte anda abi neile, kes seda vajavad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles