USA analüütikud: Venezuela presidendi kukutab tema enda partei

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro Foto: SCANPIX

USA luureanalüütikud on üha enam veendunud, et Venezuela presidendi Nicolás Maduro tõrjuvad võimult tema enda sotsialistliku liikumise liikmed ja juba enne ametiaja lõppu.

Tundmatuks jääda soovinud kõrged Ühendriikide luureametnikud ütlesid reedel, et mida hullemaks Venezuela majanduse olukord läheb, seda ebakindlamaks muutub Maduro positsioon.

Alates detsembrist, kui opositsioon võitis ülekaalukalt parlamendivalimised, on poliitiline vastasseis üha teravnenud. Seda tõukab tagant tõsine majanduskriis, mida iseloomustavad toidu- ja tarbekaupade nappus, igapäevaseks saanud elektrikatkestused, hüperinflatsioon ja pikad järjekorrad.

Reedel kuulutas Maduro välja «erakorralise olukorra ja majandusseisukorra», mis annab talle ulatuslikud volitused kriisi lahendamiseks. President ütles, et tahab kaitsta rahvast välisagressiooni eest.

Sellises kergestisüttivas keskkonnas on mitu võimalust, kuidas Maduro võidakse enne kuueaastase ametiaja lõppu 2019. aastal võimult tõugata, leiavad analüütikud.

Kõik on seisukohal, et Venezuelat ootavad ees potentsiaalselt vägivaldsed poliitilised rahutused, millel on mõju nii rahvusvahelistele võlakohustustele, naftaturgudele kui Venezuela naaberriikidele, eeskätt Colombiale.

Ametnike sõnul kardab USA valitsus kõige rohkem, et sügavad poliitilised lahkhelid ja kasvavad majandusraskused võivad vallandada rahutused, nagu juhtus Caracases 1989. aastal, mil naftahinna langus viis tänavarahutusteni ning rüüstamistes, kähmlustes ja kokkupõrgetes politseiga sai surma vähemalt 300 inimest.

Ametnikud tõdevad, et sõjalise riigipöörde kavandamisele ei viita hetkel miski ja arvatavsti see ka ei õnnestuks. Kuid nad hoiatavad, et ka 1992. aastal ei osanud keegi arvata, et madala auastmega tundmatu ohvitser Hugo Chávez tõuseb nurjunud sõjalise riigipöörde juhina hiljem võimule.

Maduro puhul on kõige tõenäolisem stsenaarium mingit laadi «paleepööre», leiavad analüütikud. Võibolla toetavad sotsialistid parlamendihääletust presidendi tagasiastumiseks, sest kardavad, et Maduro laastab majanduse.

Võimalike ülejooksikutena nimetatakse rahvusassamblee esimeest Diosdado Cabellot, endist siseministrit Miguel Rodríguez Torrest ja mõjukat kuberneri Tarek El Aissamit. Kõik nad on veendunud Cháveze leeri mehed nagu Madurogi.

Esialgu on võimude eesmärgiks edasi lükata, aga mitte blokeerida referndumit Maduro tagandamiseks, mille läbiviimiseks on opositsioon kogunud 1,5 miljonit häält.

Opositsiooni eesmärk on viia rahvahääletus läbi enne aasta lõppu. Venezuela põhiseaduse kohaselt tooks pärast 2017. aasta jaanuari korraldatav edukas tagandamisreferendum kaasa võimu ülemineku asepresidendile vajaduseta korraldada uusi valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles