Vene sotsiaalmeedia: Ukraina, sa imed! (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

«Jamala lihtsalt huilgas. Ma ei mäleta isegi meloodiat.»

«Ukraina, sa imed. Kust te saate raha Eurovisiooni pidamiseks? Ukraina! Vihkan sind, kas kuuled? Ukraina!»

Need on paar värvikamat reaktsiooni eileõhtusele Ukraina võidule Eurovisiooni laulukonkursil, mille portaal Buzzfeed noppis välja Vene sotsiaalmeediast.

«Mul on kahju seda öelda, aga ta võitis ainult poliitika pärast. See on ebaaus võit,» kritiseeris Ukrainale triumfi toonud krimmitatarlase Jamala pala «1944» keegi kolmas internetikasutaja.

«Rahvas Venemaa eest. Kohtunikud Austraalia eest. Ja Ukraina võitis,» lisas neljas.

Solvumine ja kahtlus hääletuse erapooletuses olid toonid, mis leidsid Vene sotsiaalmeedias laia kõlapinda.

Samal ajal jagasid mitmed kohapeal Stockholmis viibinud fännid diametraaalselt erinevat arvamust. «Tänane Ukraina võit oli Venemaa jaoks massiivne mine p…e,» vahendas brittide ajaleht Mirror ühe kaasaelaja hinnangut.

Teised kuulutasid bravuurikalt: Kiievis tuleb ametlik pidu asjaolu puhul, et Venemaa ei võitnud.

Vene meedia enda toon oli mõneti vaoshoitum. «Mitte kunagi ei saa täie kindlusega öelda, mille põhjal teevad otsuseid rahvuslikud kohtunikud – poliitiliste sümpaatiate või «puhta kunsti» põhjal,» analüüsib tulemusi portaal Lenta.ru. «Kuid sama ei saa ütelda vaatajate häälte kohta.» Kas piisab kummagi riigi poolt hääletamiseks ainuüksi asjaolust, et Venemaa on Venemaa ja Ukraina Ukraina, küsib portaal.

Lenta.ru rõhutab samas: väärib äramärkimist, et sel aastal ei osalenud võistlusel ilmselgeid veidrikke, homoseksuaale ja muud kirevat seltskonda. «Kõik oli väga viisakas ja korralik,» kiidab portaal.

Propagandakanal Russia Today kirjutab aga kellelegi võistlusega seotud allikale toetudes: mõnede jaoks oleks Venemaa võit olnud katastroofiline. Korraldajad teinud selle pärast kõik võimaliku, et seda ära hoida ning aidata esikohale hoopis mõni teine favoriit. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles