Colombia vasaksisside rühmitus lubas lapssõduritest loobuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FARC-i komandör Ivan Marquez ja valitsusdelegatsiooni juht Humberto de la Calle Havannas korraldatud pressikonverentsil.
FARC-i komandör Ivan Marquez ja valitsusdelegatsiooni juht Humberto de la Calle Havannas korraldatud pressikonverentsil. Foto: YAMIL LAGE/AFP

Vasaksisside rühmitus Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) lubas pühapäeval Kuuba pealinnas Havannas peetavatel läbirääkimistel, et loobub valitsusega sõlmitava rahulepingu raames lapssõduritest oma ridades.

"Alla 15-aastased lahkuvad koheselt pärast tingimustes kokkuleppimist," kinnitasid mõlemad pooled.

Otsustada tuleb muu hulgas selle üle, kuidas lapsed üle antakse ja kuidas nad ühiskonda tagasi integreeritakse.

Pärast kolme aastat kestnud läbirääkimisi Havannas on valitsus ja sissirühmitus teatanud, et on lähedal leppe sõlmimisele. Vaenutegevus on märkimisäärselt vähenenud ja FARC on järginud ühepoolset relvarahu juba alates juunist.

Kõneluste eesmärgiks on kujundada FARC ümber poliitiliseks parteiks, mis võimaldaks lõpu teha üle poole sajandi kestnud konfliktile, milles on hukkunud üle 260 000 ja ümber asuma pidanud 6,6 miljonit inimest.

President Juan Manuel Santos ütles reedel, et loodab peatselt teatada sõja lõpust sissirühmitusega.

Siseminister Juan Fernando Cristo jagas riigipea optimismi ja lisas, et rahulepingu üle korraldatakse veel enne septembrit rahvahääletus.

Colombia valitsus teatas märtsis rahukõneluste alustamisest ka sissirühmitusega Rahvuslik Vabastusarmee (ELN), millega laiendatakse püüdlusi lõpetada riigis pool aastasada väldanud konflikti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles