USA luure: Venezuelas keeb pinna all mäss

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela presidendi Nicolas Maduro vastased
Venezuela presidendi Nicolas Maduro vastased Foto: SCANPIX

USA välisluure teatel on Venezuelas aina halvenenud majandusolukorra tõttu suure tõenäosusega oodata ulatuslikku rahvaülestõusu.

Venezuelalaste elu mõjutab igapäevane toidu- ja ravimite puudus, pidevad elektrikatkestused, suur inflatsioon ja poliitiline ebakindlus, edastab AFP.

Möödunud aasta detsembris parlamendivalimised võitnud opositsioon nõuab rahvahääletust president Nicolas Maduro tagandamiseks.

President Maduro teatas möödunud reedel, et riigis kehtestatakse kolm kuud kestev kriisiolukord ja sõjavägi peab olema kriisi süvenedes valmis reageerima.

Maduro süüdistas samas Ameerika Ühendriike Venezuela vastases tegevuses ja riigi maine õõnestamises.

Maduro peaks täna teatama veel kitsendusi, millest üheks võib Venezuela asjatundjate arvates olla protestiõiguse piiramine, politsei võib saada õiguse ennetavateks arreteerimisteks ja läbiotsimisteks ilma eriloata.

Seni ei ole Venezuela tänavatel nähtud avalikke suuri väljaastumisi, kuid on olnud väiksemaid valitsusvastaseid meeleavaldusi. Mida aeg edasi, seda rahulolematuks rahvas muutunud on ja selle tõttu arvatakse välisriikides, et Venezuelas võib varsti oodata suurt rahvamässu.

Venezuelas läbi viidid arvamusküsitluse kohaselt on Maduro oma riigis väga ebapopulaarne. Märtsis uurimisfirma Datanalis poolt tehtud küsitluse kohaselt toetab presidenti vaid iga neljas venezuelalane ning 70 protsenti elanikest sooviks uut valitsust.

Maduro võim põhineb politseil ja sõjaväel ning seni ei ole märke, et ta hakkaks oma võimu kaotama. Venezuela tänavatel on näha ka president Madurole ustavaid mootorrattagänge patrullimas, mis tegelevad olukorra kontrolli ja väljaastumiste laialiajamisega.

2013. aastast Venezuela presidendi ametis olnud Maduro vastas opositsiooni nõudmisele tagasi astuda, et ta kavatseb olla oma presidendiaja lõpuni ehk 2019. aastani. Opositsioon käivitas Maduro tagandamiset nõudva kampaania ning tagasiastumist nõudvale dokumendile on väidetavalt allakirja andnud umbes kaks miljonit venezuelalast.

Nafta ekspordist sõltuvas Venezuelas on majanduskriis kestnud juba mõnda aega, oma rolli selles mängis ka nafta hinna kõikumine.

Majandusekspertide arvates on Venezuela inflatsioon umbes 700 protsenti, mis on maailmas kõige kõrgem.

Majandusraskused on sundinud paljud Venezuela tehased oma uksed sulgema, omanikud süüdistavad selles valitsuse viletsat poliitikat, mille tõttu tekkis toorainete puudus. Maduro andis käsu suletud tehased  riigi nimel konfiskeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles