Gruusia võtab ettevõtete maksustamisel Eestist eeskuju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia välisminister Mikheil Janelidze kohtus 10. veebruaril 2016 Eesti välisminister Marina Kaljurannaga.
Gruusia välisminister Mikheil Janelidze kohtus 10. veebruaril 2016 Eesti välisminister Marina Kaljurannaga. Foto: Sander Ilvest

Gruusia parlament võttis vastu maksukoodeksi muudatused, millega rakendub Gruusias 1. jaanuarist 2017 uus äriühingute tulumaksusüsteem, mille otsene eeskuju on Eestis loodud ja 2000. aastal kehtima hakanud tulumaksumudel, mille järgi maksustatakse vaid kasumi jaotamist.

Eestis loodud ja maailmas unikaalne tulumaksuseadus on eriline selle poolest, et ettevõtete jaotamata kasum on tulumaksuvaba ning maksustatakse vaid kasumi jaotamist. Gruusiast saab maailmas peale Eesti teine riik, kes sarnase mudeli kasutusele võtab, teatas muuhulgas maksualase nõustamisega tegelev konsultatsioonifirma Deloitte.

Kuigi esialgse plaani kohaselt pidi Gruusia vastav eelnõu menetlusse minema pärast 2016. aasta sügisel toimuvaid valimisi, siis 2015. aasta detsembri viimastel päevadel Gruusia peaministriks tõusnud Giorgi Kvirikashvili jaoks on majanduse konkurentsivõimet tõstvad maksumuudatused üheks peamiseks prioriteediks. Seetõttu sai Gruusia maksumuudatuste väljatöötamine jaanuaris uue hoo ning sellest ajast saati on eelnõud Eesti ekspertide abiga ette valmistatud.

"Gruusia seadus on väga sarnane meie omaga ning vaid mõningate erisustega – näiteks finantssektor läheb uuele tulumaksusüsteemile üle väikese viivitusega. Pangad ja kindlustusseltsid liituvad sellega aastal 2019," ütles Gruusia valitsusametnikke protsessis nõustanud Deloitte'i konsultant Ivo Vanasaun.

Vanasauna sõnul tunnevad Eesti tulumaksusüsteemi vastu huvi teisedki riigid, tehakse päringuid taustainfo ja Eesti kogemuse kaardistamiseks, kuid nii konkreetseid plaane nagu Gruusial, ei ole ühelgi teisel riigil veel ette näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles