Põgenikud töötavad Saksamaal 1 eurose palgaga (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötoas osalev põgenik Berliinis
Töötoas osalev põgenik Berliinis Foto: SCANPIX

Ühe-euro tööprogrammi eesmärgiks on aidata uustulnukaid kergemini Saksa tööturule, kuid kas see on efektiivne? 

23-aastane Zaid, kes on Iraagist pärit põgenik alustab oma pooleteisetunnist vahetust ühes Berliinis asuvas spordibaaris veidi peale kella kuut õhtul, vahendab The Local.

Zaid on üks tuhandetest põgenikest, kes on saanud endale Berliini linna poolt ülesandeks erinevaid ülesandeid nagu jalgrataste parandus, taimede istutamine ja tänavate korrashoid. Palgaks on neil veidi üle ühe euro tunnis.

Need niinimetatud ühe euro tööd loodi eesmärgiga muuta uustulnukate Saksa tööturule viimine lihtsamaks, kuid eksperdid ei ole selle programmi efektiivsuses kindlad.

Zaidile makstakse töö eest, mis sisaldab laua katmist, leiva lõikamist, toidu serveerimist ja seejärel koristamist, 1,05 eurot tunnis. Maksimaalselt tohib ta töötada 20 tundi nädalas, mis teeb kuu palgaks kõige rohkem 84 eurot kuus. See lisandub tema 143 euro suurusele taskurahale, mida saavad põgenikud valitsuselt kuniks nad ootavad otsust oma asüülitaotlusele

Kuigi Zaidi sissetulek on vaid väike osa keskmise sakslase kuupalgast, on mehe näol tööd tehes suur naeratus.

«Tööd tehes on mul võimalik suhelda saksa vabatahtlikega, kes tulevad siia, et jaotada toitu. Samuti saan ma nii harjutada saksa keelt,» sõnas Zaid, kes põgenes kuus kuud tagasi koos õe ja isaga Hilla linnast, mis asub umbes 100 kilomeetri kaugusel Bagdadist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles