Vene teadlane: USA raketikilp ei kujuta Vene tuumajõududele ohtu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jars-raketisüsteem.
Jars-raketisüsteem. Foto: SCANPIX

Venemaa mandritevahelised ballistilised raketid Topol-M ja raketikompleksid Jars on võimelised läbima USA raketitõrjesüsteemi, ütles Moskva termaaltehnoloogia instituudi peainsener Juri Solomonov.

Seda tüüpi raketitõrjesüsteem, mida USA Euroopasse paigutab, ei kujuta Venemaa strateegilistele tuumajõududele mingit ohtu, lausus Solomonov ajakirjanikele.

Tema sõnul on sellel siiski sõjalised ja poliitilised aspektid. «Nõustuge minuga, kui teie kõrval asub midagi, on see alati halb,» ütles Solomonov.

Vene president Vladimir Putin lubas reedel, et Moskva astub vastusamme Ühendriikide raketikilbi osiste paigutamisele Euroopasse.

«Nüüd, pärast nende raketikilbi elementide paigutamist oleme sunnitud mõtlema sellele, et tõkestada Venemaa julgeolekule tekkinud ohud,» ütles Putin sõjatööstuskompleksi nõupidamisel.

NATO väitel on 2018. aastal valmiva tõrjesüsteemi näol tegemist osaga kilbist, mis kaitseb Euroopat ja USAd ballistiliste rakettide eest Lähis-Idast.

12. mail viidi USA Rumeeniasse Deveselusse rajatud maapealne raketitõrjekompleks Aegis operatiivvalmidusse. Süsteem töötab NATO kontrolli all.

Reedel toimus Poolas Redzikowos samasuguse Aegise kompleksi nurgakivipanemise tseremoonia.

Mõlemad mainitud baasid luuakse USA ja NATO Euroopa raketitõrjevõimekuse kava teise ja kolmanda järgu raames. Selle kava kohaselt ristleb Vahemeres juba neli Aegisega relvastatud laeva.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles