Venemaa majandus üllatas oodatust väiksema langusega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina keskpanga logo ees.
Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina keskpanga logo ees. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Vene majandus langes käesoleva aasta avakvartalis oodatust vähem ehk 1,2 protsenti, teatas statistikaamet. Läinud aasta viimase kvartali langus oli 3,8 protsenti.

Bloombergi poolt küsitletud 22 analüütikut olid ennustanud Vene majandusele alanud aasta esimeseks kolmeks kuuks keskmiselt 2-protsendilist, Vene majandusministeerium aga 1,4-protsendilist langust.

Kuigi naftahindade kollaps ja sügav valuutakriis saatsid venelaste reaalpalgad sügavaimasse Putini-aegsesse langusse alates maksekatkestusest aastal 1998, tuli olukord samas kasuks teatud majandusharude konkurentsivõimele.

Jaanuaris rekordmadalusse sukeldunud rubla on koos toornafta hinna taastumisega stabiliseerunud ning tugevnenud tänavu dollari suhtes enam kui 13 protsenti – pärast mullust 20-protsendilist odavnemist.

Muutused majanduses on toonud lähemale «kasvu taastumise faasi,» ütlesid 20. aprillil Vene valitsuse esindajad. Vene keskpanga kuberner Elvira Nabiullina on hiljuti rõhutanud positiivsete näidetena põllumajandust ning toidu- ja keemiatööstust.

Majandusministeerium prognoosib tänavuseks majanduslanguseks 0,2 protsenti (mullu 3,7). Keskpank on pessimistlikum, nende poolt pakutud tänavune langusnäitaja on 1,5 protsenti. Samas usub keskpank, et kvartalitulemused võivad siseneda kasvuterritooriumile käesoleva aasta teises pooles või 2017. aasta alguses.

«Kriisi akuutne faas Venemaal on nüüd möödas,» kommenteeris Capital Economicsi analüütik Liza Ermolenko.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles