Medvedev ei luba jaapanlastel Kuriile ära osta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Lõuna-Kuriilide hulka kuuluval Kunaširi saarel novembris 2010.
Dmitri Medvedev Lõuna-Kuriilide hulka kuuluval Kunaširi saarel novembris 2010. Foto: SCANPIX

Vene president Dmitri Medvedev allkirjastas määruse, mis keelab ära piiriäärsete alade müümise välismaalastele.

Lisaks sellele ei tohi müüa piiriäärset maad välisfirmadele ega kodakondsuseta isikutele, vahendas uudisteportaal Life News.

Keelatud territooriumite nimekirjas on maatükid, mille vastu tunnevad huvi Venemaa naabrid, kes on nõus nende eest raha välja käima.

Näiteks alati, kui Soome president Tarja Halonen kohtub Vene kolleegiga, toimub Karjala tagastamist nõudev meeleavaldus. Kui maad tagasi ei saa, siis soovivad soomlased luba ehitada Karjalasse omale suvekodu.

Ka on nimekirjas kõik Venemaale kuuluvad Kuriili saared ja mitmed maatükid Habarovski krais, kuhu osaliselt on juba soetanud maad hiinlased.

Portaali allikas Kremlis sattus kimbatusse, kui temalt küsiti, mis juhtub praeguse seisuga välismaalastele kuuluvate piiriäärsete maatükkidega.

Eksperdid on veendunud, et Vene võimudel pole vaja oma mainet rahvusvahelisel areenil rikkuda ja välismaalastelt nende omandit ära võtta.

«Zemer.ru» peadirektor Ilja Terenjtev selgitas Life Newsile, et riigil pole õigust võtta välismaalastelt ära omandatud maatükid.

«Piiriäärseid maatükke, mis kuuluvad välismaalastele, on vähe. Välisfirmad ostavad maad läbi Vene ettevõtete ja seega see määrus muudab turgu vähe.»

Formaalselt oli juba enne riigipea määrust keelatud piiriäärset maad müüa. Maatükkide konkreetset loetelu polnud ja kruntide müügiga tegelesid kohalikud ametnikud, kes tõlgendasid seda nii, nagu ise tahtsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles