Soldatov: Kreml kasutab Kadõrovit väga oskuslikult (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramzan Kadõrov.
Ramzan Kadõrov. Foto: Sputnik/Scanpix

Moskva võimud kasutavad Tšetšeenia liidrit Ramzan Kadõrovit väga osavalt ning president Vladimir Putin ei ole temast sõltuv, ütles Vene julgeolekuteenistuste ekspert Andrei Soldatov usutluses BNS-ile.

«Ta teab oma rolli,» lausus veebiportaali Agenta.ru kaasasutaja Lennart Meri konverentsi kõrvalt antud intervjuus vastuseks küsimusele, kas Kreml ähvardab Kadõrovit kasutades opositsiooni või on Kadõrov nii võimas, et võib teha, mis tahab – sest Putin vajab teda.

Soldatovi hinnangul on Kremli ja Tšetšeenia liidri vahel tegemist mänguga, kus kehtivad nii Putini kui Kadõrovi jaoks selged reeglid.

«Kadõrov on kurikuulus selle poolest, et ta ei allu täielikult kellelegi. Kremli jaoks on see äärmiselt kasulik. Alati on hea, kui on keegi, kes saab esitada hullumeelseid ja agressiivseid ideid opositsiooni ja teiste riikide kohta,» sõnas ta.

Eksperdi sõnul saab Kreml end alati Kadõrovist distantseerida ja öelda, et päris nii asjad tegelikult ei ole.

«Kadõrov on Putini jaoks äärmiselt kasulik, ent ma ei usu, et me saaksime rääkida Putini sõltuvusest Kadõrovist. Ta lihtsalt leidis selle tüübi, kellest on kasu paljude küsimuste puhul alates Süüriast opositsioonini,» ütles Soldatov.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles