Sargsjan: Armeenia ei taha igavest sõda Mägi-Karabahhis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia president Serž Sargsjan
Armeenia president Serž Sargsjan Foto: SCANPIX

Jerevan ei taha Mägi-Karabahhi konflikti status quo säilimist ja «igavese sõja» olukorda, ütles Armeenia president Serž Sargsjan teisipäeval.

«Meie jaoks on tähtis, et vahendajad veenduks taas - meie eesmärk ei ole status quo säilitamine ja igavene sõda. Soovime lahendada küsimuse rahumeelsel viisil, liigsete kaotusteta,» ütles Sargsjan usutluses Armeenia meediale Viini kohtumise järel Jerevani naastes.

Presidendi sõnutsi, kui aserid rikuvad relvarahu tingimusi, «me oleme lihtsalt sunnitud vastama». «Vastuse puudumine toob kaasa veelgi suuremad rikkumised,» ütles Sargsjan.

«Ma ei pea ühelgi juhul õigustatuks meie parimate poiste hukkumist isamaa nimel. Oleks hea, kui nad elaksid isamaa nimel. Ma ei taha sõjast rääkida, sest olen ise näinud, mis see on, ega soovi selliste sündmuste kordumist. Ainus juhtum, kus sõda on õigustatud, on siis, kui oled sunnitud sõdima ja muud väljapääsu ei ole. Kuid me teeme kõik, et need sündmused ei korduks,» ütles president.

Ta märkis ka, et Viini kohtumise tulemused selguvad aja jooksul.

«Meie siht on lahendada konflikt rahumeelselt läbirääkimistel. Kuid kui aserid ei pea sõna ja rikuvad relvarahu, siis meil ei jää muud võimalust, kui võrdväärselt vastata. See on tegelikkus. Loodetavasti tuleb relvarahurikkumisi vähem. Ma ei arva, et need katkevad homsest, kuid loodan, et jääb rahulikumaks kui seni,» ütles Sargsjan.

President märkis ka, et möödaniku kogemusi arvestades ei maksa saavutatud kokkulepetele liiga suurt tähelepanu pöörata. «Oleme viimastel aastatel kohtunud Aserbaidžaani presidendiga 20 korda ja saavutanud hulga kokkuleppeid. Kuid Aserbaidžaani president esines Bakuusse naastes teistsuguste avaldustega. Elu näitab, kuidas asjad sedapuhku arenevad,» ütles Sargsjan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles