Rootsi esitleb uue põlvkonna hävituslennukit JAS Gripen (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävituslennuk Saab JAS 39C Gripen
Hävituslennuk Saab JAS 39C Gripen Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi esitleb kolmapäeval uut versiooni Saabi hävituslennukist JAS Gripen.

Uue põlvkonna JAS 39 Gripen E on üks viiest lennukist, mille soetamist Soome kaalub oma Hornetite asemele.

Linköpingis esitletav JAS Gripen on esimene kolmest katselennukist. Õhku tõuseb see lennuk esimest korda ilmselt sügisel.

Uue lennuki suurim tellimus on Rootsi õhujõududelt, mis kavatsevad hankida 60 uue põlvkonna JAS Gripenit. Brasiilia on tellinud umbes 30 lennukit.

Lennukite tarnimist alustatakse 2019. aastal.

Saabi JAS Gripen tegi esmalennu 1988. aastal, 1996. aastal võeti need lennukid Rootsi õhujõududes kasutusele.

Otsus uue põlvkonna Gripen E lennukite väljatöötamiseks tehti alles mõne aasta eest.

Uus JAS Gripen on eelkäijatest C ja D variandist kogukam. Tootja sõnul võib lennuk kauem lennata, kuna kütust mahub kaasa varasemast 40 protsenti rohkem. Lennukis on ka rohkem ruumi relvastusele, milleks võivad olla nii raketid kui pommid.

Uuele lennukile on lisatud elektroonilise sõjapidamise süsteem ning tõhusam radar, mis võimaldab vaenlase objekte paremini märgata ja jälgida. Lennuki mootorid on samuti eelkäijatest võimsamad.

Lisaks JAS Gripenitele on Soomele pakutud ka Prantsusmaa Dassault Rafale, Euroopa Eurofighter Typhoon ning USA F/A-18 Super Hornet ja F-35 Joint Strike Fighter lennukeid. Norras ja Taanis on eelistatud viimast, sest selle väljatöötamises on mõlemad riigid osalenud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles